Kulturminister taler uden om i sag om DR-journalists dobbeltrolle

0
2496
Kulturminister Joy Mogensen svarer på spørgsmål fra Inger Støjberg om journalisten Ole Ryborgs dobbeltrolle i Meld & Fled-sagen. Fra Folketings-TV

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil ikke svare på, om hun synes det er i orden, at DR-journalisten Ole Ryborg i hemmelighed har forsynet myndighederne med oplysninger i Meld & Feld-sagen

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil ikke svare på, om hun synes det var i strid med god presseskik, da DR-journalisten Ole Ryborg i 2016 i al hemmelighed selv gik til EU-myndighederne med oplysninger om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidts påståede misbrug af EU-midler.

Folketingsmedlem Inger Støjberg stillede onsdag spørgsmål til kulturministeren om sagen, men her afviste ministeren at forholde sig til, om Ole Ryborgs hemmelige dobbeltrolle i sagen er udtryk for god presseskik.

”Det har jeg ikke belæg for at vurdere. Det er den daglige ledelse og bestyrelse i DRs ansvar at sikre (at regler for god presseskik overholdes, red.), og hvis man ikke føler sig helt tryg ved det, så har vi også det her uafhængige nævn (Pressenævnet, red.) som man klage til, hvis man føler sig unfair behandlet,” sagde kulturministeren.

Henviser til Danmarks Radios ledelse

Forinden var hun kommet med en række embedsmandsforberedte svar om, at ”DR skal være saglige og upartiske i deres journalistiske dækning”, at ”man ikke må kunne mistænke DR for at lade sig styre at politiske særinteresser” og at ”vi skal kunne stole på at der ikke stikker personlige eller politiske motiver under de historier, som DR bringer”.

Om den konkrete sag henviste hun til, at det er DRs bestyrelse, der har det overordnede programansvar, og at generaldirektøren står for den daglige ledelse.

”Så jeg forventer selvfølgelig, at DR er sit ansvar som offentligt finansieret public service-virksomhed bevidst, og hvis DRs journalister overtræder de presseetiske retningslinjer eller DRs egne etiske retningslinjer, så skal DRs ledelse selvfølgelig pointere det. Og det er også mit indtryk, at det har DRs ledelse gjort, eftersom man offentlig har afvist kritikken, og at et medlem af DRs bestyrelse har bedt om en redegørelse,” lød det fra kulturministeren.


DRs EU-korrespondent Ole Ryborg interviewer i 2019 Jana Capello, talskvinde for OLAF, EUs antikorruptionsenhed. I følge en afhøringsrapport fra OLAF har Ole Ryborg selv bidraget med materiale til OLAFs efterforskning i Meld & Feld-sagen. Screenshot fra 21 Søndag i søndags, hvor DR bragte et længere indslag om sagen

Gik selv til myndighederne

Det er B.T., der har afsløret Ole Ryborgs opsigtsvækkende dobbeltrolle i sagen. Avisen har fået oplæst en afhøringsrapport fra EU’s antisvindel-enhed OLAF. Heraf fremgår det, at Ole Ryborg selv fik et møde i stand med OLAFs efterforskere den 13. oktober 2016, og at han på dette møde gjorde opmærksom på en række forhold, som var nye for efterforskerne.

Oplysningerne betød ifølge B.T., at OLAF udvidede sin efterforskning af Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt. Af afhøringsrapporten fremgår det desuden, at Ole Ryborg betingede sig, at det ikke måtte fremgå, at oplysningerne kom fra ham. Der står også, at Ryborg afleverede forskelligt materiale til efterforskerne.

…og ‘afslørede’ det selv

Det ekstra pikante er, at DR-journalisten bare tre dage senere lavede et stort indslag ”21’ Søndag”. Her fortalte ham, at DR ”havde fået fat i interne dokumenter, som afslørede nye oplysninger om mulig svindel med EU-midler hos Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt”. Disse interne oplysninger, var – ifølge B.T. – de selvsamme oplysninger, som Ole Ryborg selv havde givet til EU-myndighederne tre dage forinden. At det var hans egne oplysninger, blev ikke nævnt i DR-indslaget.

Danmarks Radios nyhedschef Thomas Falbe har afvist kritikken. Ifølge ham var Ole Ryborgs møde med OLAF et led i en helt almindelig journalistisk research. DR-chefen afviser også, at Ole Ryborg skulle have afleveret materiale til efterforskerne.

Inger Støjberg stiller spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen om DR-journalisten Ole Ryborg. Fra Folketings-TV

Ministerens ekstra armslængde

Inger Støjberg forsøgte i onsdagens spørgetid flere gange at få kulturministeren til at sige, hvad hun selv mener om Ole Ryborgs optræden i sagen. Men ministeren gled igen og igen af på spørgsmålene. Hun lod forstå, at det ikke er hende, men Danmarks Radios ledelse, der skal forholde sig til det.

Ministerens ikke-svar fik Inger Støjberg til at tale om en helt ny form for armslængde:

”Man må sige, at ministeren får lagt flere længders armslængde til DR i denne sag. Man kan få fornemmelsen af, at man ovre i ministeriet har trykket på lyrikknappen og så er der poppet et langt ikke-svar ud,” sagde en ikke særligt tilfreds Inger Støjberg, der heller ikke kunne få svar på, om ministeren – hvis det viser sig at der er grundlag for kritik af Ole Ryborg – vil indskærpe overfor Danmarks Radio, at de skal følge reglerne for god presseskik.

DF-medlem af DRs bestyrelse kræver redegørelse

Dansk Folkepartis medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Katrine Winkel Holm, har krævet en redegørelse om sagen fra DRs ledelse.

“DR’s troværdighed og upartiskhed er afgørende, og hvis det viser sig at være sandt, at journalisten har haft flere kasketter på, så har DR et problem. Man kan ikke både være part i en sag og uvildig reporter. Derfor har jeg bedt om en redegørelse for, hvordan sagen hænger sammen,” sagde Katrine Winkel Holm i sidste uge til Kristeligt Dagblad.

Læs også:

DR’s Ole Ryborg spillede hemmelig dobbeltrolle i Meld & Feld-sagen

Tidligere EU-korrespondent ikke overrasket over Ryborg-sag

Kræver redegørelse om Ole Ryborgs rolle i Meld & Feld-sagen