Kræver redegørelse om Ole Ryborgs rolle i Meld & Feld-sagen

0
3647
Ole Ryborg har dækket Meld & Feld-sagen siden 2015. Senest lavede han et større indslag i '21' søndag' den 25. april, hvor han kunne bringe nye, hidtil hemmeligholdte oplysninger fra OLAFs redegørelse om sagen. Screenshot fra 21'Søndag

Dansk Folkepartis medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Katrine Winkel Holm, vil have en redegørelse fra DR-ledelsen om EU-korrespondent Ole Ryborg. Ifølge en hemmelig afhøringsrapport har Ryborg aktivt bidraget med informationer til efterforskerne i Meld & Feld-sagen

Nu skal Danmarks Radios ledelse redegøre for sagen om EU-korrespondenten Ole Ryborg, som i følge B.T. selv har bidraget aktivt med oplysninger til efterforskningen af Meld & Feld-sagen, hvor DF og Morten Messerschmidt beskyldes for misbrug af EU-midler.

Det er DFs medlem af Danmarks Radios bestyrelse, Katrine Winkel Holm, som har skrevet til DR’s bestyrelsesformand og generaldirektør at hun ønsker en redegørelse. Det skriver Kristeligt Dagblad.

“DR’s troværdighed og upartiskhed er afgørende, og hvis det viser sig at være sandt, at journalisten har haft flere kasketter på, så har DR et problem. Man kan ikke både være part i en sag og uvildig reporter. Derfor har jeg bedt om en redegørelse for, hvordan sagen hænger sammen,” siger Katrine Winkel Holm til Kristeligt Dagblad.

“Hvis det viser sig at være sandt, at journalisten har haft flere kasketter på, så har DR et problem”

Katrine Winkel Holm, sognepræst, medlem af Danmarks Radios bestyrelse
B:Ts forside i fredags. Artiklen kan læses på B.T her

Fik udvidet efterforskningen

Det er en hemmelig afhøringsrapport fra OLAF, EU’s antisvindel-enhed, der har skabt mistanke om, at Ole Ryborg har optrådt i en dobbeltrolle i sagen. B.T. har fået oplæst afhøringsrapporten, og i følge avisen fremgår det, at Ole Ryborg på et møde med OLAFs efterforskere den 13. oktober 2016 gjorde opmærksom på en række forhold, som var nye for efterforskerne. Oplysningerne betød ifølge B.T., at OLAF udvidede efterforskningen af DF og Morten Messerschmidt.

Blandt de forhold, som Ole Ryborg fortalte efterforskerne om, var sagen om EU-støtten til en EU-konference på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015. Det er denne sag, hvor Morten Messerschmidt nu er tiltalt for misbrug af 98.000 EU-støttekroner. Ingen af de øvrige sager, som Ole Ryborg fortalte efterforskerne om, er endt med sigtelser eller tiltaler.

I følge afhøringsrapporten betingede Ole Ryborg sig, at det ikke måtte fremgå, at oplysningerne kom fra ham. Det fremgår desuden, at han afleverede forskelligt materiale til efterforskerne.

B.Ts. artikel kan læses her

Lavede indslag om egne oplysninger

Men dermed var sagen ikke slut for Ole Ryborg. Bare tre dage efter sit hemmelige møde tonede DR-korrespondenten frem på skærmen i ”21’ Søndag”. Det skete i et stort opsat nyhedsindslag om at DR ’havde fået fat i interne dokumenter, som afslørede nye oplysninger om mulig svindel med EU-midler hos Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt’.

”21’ Søndag kan nu i detaljer fortælle om nye sager, der igen involverer Morten Messerschmidt og EU-midler. Det, der altså også er danske skattekroner,” fortalte Ole Ryborg seerne – uden at nævne, at han selv havde givet oplysningerne til OLAF.

Bør få konsekvenser

Katrine Winkel Holm mener, at sagen bør få alvorlige sag, hvis oplysningerne er som beskrevet i B.T.

”Men det vil jeg overlade til DR’s direktion. Sagen skal dog tages alvorligt, for DR kan ikke leve med her anklage. Den skal undersøges,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Katrine Winkel Holm er medlem af Danmarks Radios bestyrelse.

Nyhedschef i DR, Thomas Falbe, afviser, at Ole Ryborg har optrådt i en dobbeltrolle. Ifølge ham er der tale om en almindelig journalistisk praksis, hvor Ole Ryborg i forbindelse med sin research har henvendt sig til OLAF for at få oplyst, om de oplysninger, DR havde fundet frem til, var en del af OLAFs efterforskning. Det sagde han torsdag til mediepodcasten Q & co., der har B.T’s politiske redaktør Henrik Qvortrup som vært.

Nyhedschefen afviser også, at Ole Ryborg skulle have afleveret dokumenter til OLAF.

“Jeg har selvfølgelig talt med Ole Ryborg om det her, og han har ingen erindring om dokumenter, han har overbragt, eller en aftale om at indgå i en efterforskning,” sagde Thomas Falbe til Henrik Qvortrup.

Læs også:

DR’s Ole Ryborg spillede hemmelig dobbeltrolle i Meld & Feld-sagen