Politisk pres lykkedes: Scandinavian Star skal undersøges igen

0
1046
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Bredt politisk flertal står bag nedsættelse af ekspertgruppe, der skal undersøge forsikrings- og ejerforholdene på dødsskibet. “Forhåbentlig kan de efterladte nu få vished om, hvad der skete,” siger Peter Skaarup (DF)

31 år efter dødsbranden på færgen Scandinavian Star, som kostede 159 mennesker livet, skal sagen nu undersøges igen. Et stort flertal af Folketingets partier er sammen med justitsminister Nick Hækkerup (S) blevet enige om, at en uvildig ekspertgruppe skal undersøge reder-, ejer- og forsikringsforholdene i sagen.

“Undersøgelsen vil forhåbentlig kunne skabe mere klarhed over sagens faktiske omstændigheder, og task forcen vil skulle komme med sin vurdering af, om der er grundlag for, at politiet iværksætter yderligere efterforskning af mordbranden,” siger justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Skaarup: En skamplet

Dansk Folkeparti har sammen med en række andre partier presset på i flere år for at få en ny undersøgelse. DFs retsordfører Peter Skaarup er derfor utrolig glad for den nye udvikling i sagen:

”Jeg er utrolig glad for, at det endelig er lykkedes at presse en dansk regering til at få undersøgt sagen om Scandinavian Star, der har været en skamplet på Danmarks historie. I Dansk Folkeparti håber vi, at denne task force kan skabe en ny klarhed om sagen og give de efterladte en vished om, hvad der skete den skæbnesvangre nat i 1990,” siger Peter Skaarup.

Det er aldrig blevet afklaret, hvorfor Scandinavian Star brød i brand og hvem der var ansvarlig. Suspekte ejerforhold og mulig overforsikring af det nedslidte skib har skabt mistanke om, at nogen havde et økonomisk motiv til at starte branden.

Undersøgelse klar indenfor 1,5 år

Den nye task force forventes at have sin undersøgelse klar indenfor cirka halvandet år. Undsrevejes skal der laves en statusrapportering hvert halve år. Som led i undersøgelsen, skal eksperterne konkluderer, om der er grundlag for yderligere politiefterforskning af forhold, som stadig kan straffes.

Enhedslisten er et af de andre partier, som har presset på en ny undersøgelse. Partiets retsordfører Søren Søndergaard kalder det en retspolitisk skandale, at reder-, ejer- og forsikringsforhold aldrig er blevet politimæssigt efterforsket.

“Det rådes der nu bod på med denne undersøgelse, som skal afklare muligheden for en egentlig politiefterforskning. I over 31 år har denne sag været et åbent sår – ikke bare for de direkte berørte, men også for retsbevidstheden. Derfor vil jeg sige tak til alle dem, som har bidraget til, at vi nu kan komme et skridt videre i denne sag,” siger Søren Søndergaard.

Branden på Scandinavian Star fandt sted om natten den 7. april 1990, hvor skibet var på var fra Oslo til Frederikshavn. Efterforskningen viste, at ilden opstod flere steder og dermed sandsynligvis var påsat. Der var 482 besætningersmedlemmer og passagerer ombord. 158 mistede livet i branden. Yderligere én person døde senere af sine kvæstelser.