Borgerkrig i Israel

0
1810
Raketter affyret fra Gaza-striben mod Israel bliver mødt af det israelske forsvars antimissilsystem. Her set fra Ashkelon. Foto: REUTERS / Amir Cohen

Mens raketterne ryger frem og tilbage over grænsen til Gaza, er en ny front på vej. De palæstinensere, der bor i selve Israel, deltager i oprøret som aldrig før

Det kan nogle gange være svært at se historien for alle tallene: Hundreder af raketter er blevet affyret fra begge sider, mens palæstinenserne i Gaza de seneste to døgn har set 53 dræbte, heraf 14 børn. I selve Israel har seks mistet livet i den samme tid, herunder en far og datter.

Men hvor parterne i ekspresfart er på vej ind i en ny og tredje Intifada, er denne anderledes på et, afgørende punkt. De israelske statsborgere med en arabisk baggrund, der ellers har holdt sig ude af opgør mellem israelere og palæstinensere, går nu på gaden. Hvor de tit før har haft for meget at miste, er følelsen af at være andenrangs borgere under de sidste tolv år med Bibi Netanyahus styre blevet for overvældende.

En palæstinensisk kvinde går forbi en ødelagt bygning i Gaza City. Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Selvom de er israelske statsborgere, bliver de systematisk snydt, når de kommer til boliger og andre goder. De oplever ofte brutale overgreb fra politi og sikkerhedsstyrker. Og også deres adgang til sundhedsydelser er ringere end deres jødiske naboer.

Denne diskriminering over mange år skaber nu en ny front i opgøret om Israel, hvor der i en halv snes byer som Nazareth og havnebyen Haifa med et stort arabisk mindretal er kommet til meget voldelige optøjer ude på gaderne. Foreløbig er ingen blevet dræbt, men en række er kommet til skade på begge sider. Og de israelske sikkerhedsstyrker har været nødt til at trække 16 kompagnier politifolk væk fra Vestbredden for at få styr på optøjerne i deres egne byer.

73-årige Elisha Golan undersøger murbrokkerne ved sit hus i den israelske by Yehud. Hendes hus er ødelagt af en af de raketter, som Hamas-bevægelsen har affyret fra Gazastriben. Foto: JACK GUEZ / AFP

De unge forrest

Fra de to tidligere Intifada’er kender vi billederne af store palæstinensiske drenge, der kaster med sten mod israelske soldater – og bliver mødt med gummikugler. Det vil vi sikkert gøre igen, men allerede nu er det tydeligt at jødiske unge mænd spiller en stor rolle i eskaleringen af konflikten. Det var mest tydeligt under de provokationer fra israelsk side, der tidligere på ugen for alvor satte gang i optøjerne i Jerusalem.

Særligt en begivenhed, der minder om israelernes sejr i Seksdageskrigen for 54 år siden, skabte uro. Flag Marchen, som højtideligheden kaldes, plejer normalt at være en forholdsvis afdæmpet sag. Men denne gang kom hundredvis af unge israelere for at deltage – mange af dem fra bosættelserne på Vestbredden og fra de rabiate Yeshiva skoler.

Hamas-bevægelsen affyrer fra raketter fra Gaza mod Tel Aviv. Foto: ANAS BABA / AFP

Resultatet var et israelsk sikkerhedssystem under pres fra begge sider. Særligt i kvarteret Sheik Jarrah, hvor mange palæstinensiske borgere er i fare for at miste deres huse, var opgøret intenst. Unge bosættere var i høj grad med til at provokere og angribe palæstinenserne i den situation.

Og de voksne fortsætter de unges retorik. Hamas, der fører an i kampene på israelsk side, har været usædvanligt skarpe både i ord og handling. Og den israelske premierminister Bibi Netanyahu, der i dag beordrede drab på ledere fra netop Hamas, taler endnu hårdere.

”Vi vil stoppe anarkiet og genskabe ro og orden i Israels byer – med en jernnæve, om nødvendigt,” sagde den israelske leder. Han har ellers mest været i medierne for sine korruptionssager, men denne konflikt giver ham en ny rolle at spille.

Kilder: Haaretz, Al Jazeera, New York Times