Islamistisk terror har kostet 146.000 mennesker livet siden 2001

0
1291
Sri lankanske soldater i St Sebastian Kirke i Katuwapitiya, hvor en bombe sprang under en påskegudstjeneste søndag. Foto by STR / AFP

Terrorister med islamistisk baggrund har begået 31.221 terrorangreb siden angrebet på World Trade Center i 2001, viser ny opgørelse

Mens de blodige billeder fra påskens terrorangreb på Sri Lanka stadig står skarpt i erindringen, så har en tysk avis lavet en opgørelse, der viser, at Sri Lanka-angrebet bare er et af uhyggeligt mange angreb fra islamistiske terrorgrupper de sidste 18 år.

Helt præcist har islamistiske terrorister begået 31.221 angreb og dræbt 146.811 mennesker siden den 11. september 2001, hvor terrororganisationen Al-Qaeda kaprede flere fly og slog til mod World Trade Center og Pentagon i USA. 9/11-angrebene kostede næsten 3000 mennesker livet, og siden har terrorangreb af jihadister årligt kostet ca. 8300 mennesker livet rundt om i verden.

Den tyske avis Welt Am Sontag har analyseret data fra The Global Terrorism Database og udpeget angreb fra jihadister og forskellige terrorgrupper, bl.a al-Qaeda, Islamisk Stat, Boko Harem og al-Shabaab.

Ifølge opgørelsen har der været omkring 3000 angreb, hvor mindst 12 mennesker er blevet dræbt. De fleste af disse er sket udenfor Europa og langt de fleste dræbte i disse store angreb har været muslimer.

Et af det mest blodige angreb fandt sted i Bagdad i 2016. Her kostede en serie bilbomber 340 mennesker livet. Året efter blev 588 mennesker dræbt af selvmordsbombere i den somaliske hovedstad Mogadishu, det hidtil mest blodige angreb i Afrika.

Blodige angreb i Europa

I Europa har der været flere store angreb de seneste år. Ifølge opgørelsen har jihadister dræbt flere mennesker i Vesteuropa siden 2014, end i alle de foregående år tilsammen.

Et af de mest blodige angreb i Europa fandt sted den 11. marts 2004 i Madrid, hvor en række bomber eksploderede i tre lokaltog midt i myldretiden. 193 blev dræbt, 2000 blev såret. En gruppe med tilknytning til Al-Qaida tog ansvaret.

Frankrig har været ramt af flere store terrorangreb de seneste år. Det værste fandt sted i Paris den 13. november 2015. Her stod tre grupper af terrorister bag i alt syv forskellige angreb, bl.a. på spillestedet Bataclan. I alt mistede 130 mennesker livet.

Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi’s på en video, som forleden blev offentliggjort. Selv om IS er svækket, er terrortruslen fortsat intakt, hvilket angrebene på Sri Lanka påskesøndag på brutal vis har dokumenteret. Foto formidlet af Reuters / Scanpix

Islamisk Stat svækket, men…

De seneste angreb på Sri Lanka påskesøndag kostede 259 mennesker livet, heriblandt tre danske børn. Angrebene, som Islamisk Stat har taget skylden for, viste på brutal vis, at den islamistiske terrorisme fortsat er en global trussel, selv om Islamisk Stat rapporteres svækket.

”Angreb i Europa er faldet de seneste par år, dels på grund af IS’ tab af territorium og dermed kapacitet til at planlægge store angreb, dels på grund af en øget indsats fra det europæiske politi og efterretningstjenester. Men global jihadisme lever videre og har stadig flere hundredtusinder af tilhængere, selvom ikke alle er dedikeret til at dræbe mennesker. De seneste angreb i Sri Lanka er et vidnesbyrd om dette,” siger Jo Jakobsen, der forsker i international sikkerhed ved Norges teknisk-videnskabelige universitet, Kristeligt Dagblad.