Muslimsk hjælpeorganisation ramt af skandale: Topchef delte jødehad på sociale medier

0
1621
Forsiden af Islamic World Reliefs hjemmeside.

Hele den øverste ledelse i en af verdens største muslimske hjælpeorganisationer, Islamic Relief Worldwide, har trukket sig. Afgået topchef har kaldt israelere for “børnebørn af aber og svin”. Hans afløser har rost terrororganisationen Hamas

Flere eksempler på antisemitisme og jødehad i toppen af Islamic Relief Worldwide (IRW), en af verdens største muslimske hjælpeorganisationer, har fået hele bestyrelsen for organisationen til at trække sig.

Det drastiske skridt kommer efter flere ugers uro. Den startede, da avisen The Times og en islamekspert i juli afslørede, at den daværende direktør, Heshmat Khalifa, havde kaldt israelere for “børnebørn af aber og svin” på de sociale medier. Han havde også omtalt Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi som “en jødisk søn af en alfons”.

Afsløringen tvang Heshmat Khalifa til at forlade sin post. Men knap var hans afløser Almoutaz Tayara, der kommer fra organisationens tyske afdeling, tiltrådt, før han blev indhentet af lignende skandaløse skriverier på Facebook. Almoutaz Tayara havde i 2014 og 2015 skrevet rosende om den palæstinensiske terrororganisation Hamas – han har bl.a. kaldt Hamas-medlemmer for “great men”, der fulgte en “guddommelig og hellig opfordring”.

Tayara har tidligere undskyldt for disse skriverier, men efter fornyet fokus på sagen i The Times, valgte Tayara i weekenden at trække sig, og det samme gjorde hele IRWs bestyrelse.

Kristeligt Dagblad citerer Islamic Relief Worldwide for i en pressemeddelelse at skrive:

“Dr. Tayaras udsagn er i modstrid med vores værdier. Han vil træde tilbage og ikke længere spille en rolle i Islamic Relief Worldwide”.

Almoutaz Taya Tayara ra har selv forsøgt sig med en undskyldning. Han har overfor en israelsk avis fastslået, at han ikke er antisemit og at han ikke støtter terrorbevægelser. Det har dog ikke gjort sagen nemmere for ham, at det siden er blevet afsløret, at Tayara har delt en karrikaturtegning, forestillende USAs tidligere præsident Barack Obama iført et slips med Davidsstjernen og med Irans ayatollah og Syriens præsident Assad på skødet.

Ekspert: Viser store problemer i ledelsen af IRW

Islamic Relief Worldwide lover fremover at være mere grundig i sin rekrutteringsproces. En forsker i islamisme, Lorenzo Vidino fra George Washington University, der har bidraget til  afsløringerne i The Times, mener imidlertid, at de antisemitiske kommentarer tyder på større problemer på antisemitisme i ledelsen af ​​IRW.

”Det her bør være en advarsel til alle nationale regeringer og NGO’er, der samarbejder med og finansierer Islamic Relief,” siger Lorenzo Vidino til Jerusalem Post.

Sagen har da også fået advarselslamperne til at blinke i bl.a. Sverige. I følge Expressen har Sverige siden 2005 doneret mere end en halv milliard kroner – 761 millioner svenske kroner – til Islamic Relief Worldwide. Alene i 2020 modtager IRW 121 mio. sv.kr. fra de svenske skatteydere. Det svarer til 87 mio. kroner. Men det bør stoppe, mener Expressen. I en leder mandag skrev avisen, at “svenske skattepenge skal ikke gå til jødehad”.