DF: Der er mindst brug for 3000 ekstra betjente

0
1636
Justitsminister Nick Hækkerup (S) præsenterede regeringens udspil til en politiaftale på et pressemøde mandag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politiet skal kunne være massivt til stede, når der er uro og bandekriminalitet, fastslår Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup. Forhandlingerne om en ny politiaftale starter i dag

3000 flere betjente. Som minimum. Det er et af de ønsker, som Dansk Folkeparti har med til forhandlingerne om en ny politiaftale, som starter tirsdag.

Regeringen præsenterede mandag sit udspil til forhandlingerne. Her lægges der op til at udvide politistyrken med 300 ekstra betjente i 2022. Men det er langt fra nok, mener Dansk Folkeparti.

”Vi kan simpelthen ikke acceptere, at bandekriminelle bestemmer i et tog, på en station eller i gadebilledet i det hele taget. Der skal politiet være massivt tilstede. Det gælder også alle de andre steder, hvor der er uro og hvor danskere ikke føler sig trygge. Så 3000 betjente må være et minimumskrav for, hvordan politistyrken udvikler sig i de kommende år,” siger Dansk Folkepartis retsfordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, til TV2 News.

”Vi kan simpelthen ikke acceptere, at bandekriminelle bestemmer i et tog, på en station eller i gadebilledet i det hele taget”

Peter Skaarup, retsordfører (DF), til TV2 News

DF deler ønsket med Dansk Politiforbund. I en kommentar på forbundets hjemmeside, skrev formanden Claus Oxfeldt tidligere på sommeren, at politistyrken bør udvides med 300 flere betjente hvert år frem mod 2030:

“Grænsen for prioriteringer er nået. Intet under at efterforskerne mange steder er desillusionerede og har svært ved at bevare deres faglige stolthed og er trætte af at skulle bortforklare virkelighedens prioriteringer. Vi har et dybt presset politi (…) Vi mangler 3.000 politifolk. Vi mangler dem endnu mere fremover. Derfor skal vi sætte gang i en fortsat løbende nettoudvidelse af politistyrken. En udvidelse, som også flugter med, hvad politiet kan klare at uddanne sideløbende,” skrev Claus Oxfeldt.

DF: Genskab Rejseholdet

Ud over markant flere betjente end regeringens udspil, vil Dansk Folkeparti også have permanent grænsekontrol og genoplivet den særlige efterforskningsenhed Rejseholdet. Sager som eksempelvis det uopklarede drab på Emilie Meng, hvor der er begået mange efterforskningsfejl, har ifølge DF understreget behovet for en national efterforskningsenhed:

”Grundlæggende mener vi, at vi skal genoplivet de Rejseholdet, hvor man har en drabsefterforskning, som kan køre 24/7. Og hvor der kommer eksperter ud og sikrer, at man får opklaret drab rundt omkring i politikredsene. Fordelen ved det er, at man også arbejder i weekenden, og man har fremmede øjne, altså andre end de lokale, som ser på tingene.  Dermed får vi forhåbentlig opklaret de ultimative forbrydelser, altså drab, der ikke er blevet opklaret de seneste år,” sagde Peter Skaarup i weekenden til Ritzau.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Regeringens udspil

Regeringens udspil blev præsenteret mandag på et pressemøde af justitsminister Nick Hækkerup (S). Det kan ses her.

Regeringen lægger bl.a. op til, at der skal oprettes 20 nye nærpolitienheder, som skal have tilkoblet 150 ekstra lokale betjente, så der i 2024 vil være ca. 550 lokalbetjente fordelt over hele landet. Regeringen vil også oprette en ny national efterforskningsenhed, slanke/reformere Rigspolitiet, styrke anklagemyndigheden med flere medarbejdere, styrke indsatsen mod it-kriminalitet, forbedre muligheden for at beslaglægge mistænkelige pengetransaktioner og oprette en ny enhed mod seksuelle overgreb på børn i Grønland.