IS-tilhænger ville bombe El Classico

0
1533
Lionel Messi har genoptaget træningen på Barcelonas hjemmebane Camp Nou. Foto: Miguel RUIZ / FC BARCELONA / AFP

Spansk politi har arresteret en marokkansk jihadist, der ifølge politiet planlagde terrorangreb mod landets største sportsbegivenhed – en fodboldkamp mellem Real Madrid og Barca

Planerne om at sende en drone med en bombe ind over Barcelonas stadium Camp Nou med dens næsten 100.000 tilskuerpladser har skræmt spanierne. Historien brød i de spanske medier i sidste uge, og blandt andre avisen El Espanol skrev i detaljer om terrorplanerne og deres bagmand. Her beskrives den formodede terrorist som en ensom ulv, der blev radikaliseret for fire år siden gennem sin kontakt til en udenlandsk kriger i kampene i Syrien.

Marokkaneren skal ifølge kilder i sikkerhedstjenesterne have svoret troskab til Abu Ibrahim al-Hashimi. Han er næppe kendt af mange, men han gælder som den nye kalif for ISIS eller Daesh, som det kaldes i Spanien og Frankrig. Han afløste al-Baghdadi, efter at denne begik selvmord i oktober 2019, da amerikanske specialstyrker var ved at tage ham til fange.

Drone og kniv

Normalt er spansk politi meget tilbageholdende med at fortælle om deres anklager før en sag kommer for retten. Alligevel er det over de seneste dage kommet en del detaljer frem om den spektakulære sag. Den arresterede marokkaner er 33 år og har været i Spanien i mindst ti år.

Han har været overvåget i lang tid af sikkerhedstjenester, før man valgte at arrestere ham i sidste uge. I den sidste tid har han været uden arbejde – han havde som så mange andre mistet arbejde på en cafe på grund af coronavirus. I den tid fortsatte han med at planlægge et terrorangreb og skrev på internetsider, hvor deltagerne hader Vesten og kristne.

Det er til gengæld mere end uklart, hvornår angrebet skulle finde sted. Sæsonens El Classico er spillet for længst og Camp Nou er lukket under corona krisen. Hvis La Liga som forventet genoptager kampene i næste måned, så følger et helt år med kampe uden tilskuere på bænkene.

Barcelonas spillere træner på Camp Nou. Foto: Miguel RUIZ / FC BARCELONA / AFP

Flere spanske medier citerer kilder for, at han måske derfor havde opgivet droneplanerne og var i stedet ved at gøre klar til at udføre et terrorangreb i Barcelonas travle undergrundsbane. Det kan forklare, at han blev arresteret netop nu. Han blev arresteret hjemme hos en spanier, der var kendt for sine holdninger om at hjælpe illegale udlændinge.

Spanien har officielt over to millioner muslimer – her er den største gruppe marokkanere. Dertil kommer et stort antal, der lever ulovligt i landet.

Kilder: La Razon, El Pais, El Espanol.