Iran-USA: To skridt væk fra en egentlig krig

0
1847
Et foto fra Irans stats-tv, der angiveligt viser et af de missiler, som natten til onsdag blev affyret mod to af koalitionens baser i Irak. Foto: IRAN PRESS / AFP

Det iranske angreb i nat var reelt kun symbolsk, mens præsident Trump forsøger sig med at være forsonlig. Resultatet er to skridt væk fra en egentlig krig.

Femten missiler slog ned ved den base i Irak, hvor også danske soldater arbejder. Men umiddelbart kom ingen noget til – det på trods af, at iranerne over det seneste årti har forbedret træfsikkerheden af deres missiler betydeligt. Tilsvarende har den amerikanske præsident Donald Trump reageret afdæmpet og lagt op til forhandlinger i stedet for modangreb.

Iranerne skal samtidig have advaret irakerne om det forestående angreb og dermed mindsket risikoen for menneskelige tab. Til sin egen befolkning har man omtalt angrebet som SVARET på mordet på general Soleimani og hævdet, at mindst 80 blev dræbt. Regeringen i Teheran har heller ikke gjort forsøg på at skjule, at den stod bag angrebet – i modsætning til tidligere angreb, hvor dens håndlangere i Yemen eller Libanon har fået skylden.

Da præsident Trump sidst på eftermiddagen dansk tid talte om angrebet, gjorde han meget ud af at tale om USA’s militære magt. Men hovedbudskabet var forsonligt overfor Iran. Mens han ukonkret talte om nye sanktioner, lagde han op til forhandlinger og ønskede det iranske folk fred og fremgang.

hovedbudskabet var forsonligt overfor Iran

Mest fjendtlig var Trump faktisk overfor de europæiske stormagter, der sammen med Rusland og Kina stadig synes at tro på den meget omtalte atomaftale.

USAs præsident Donald Trump på dagens pressemøde i Det Hvide Hus om situationen i Iran/Irak. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Mysteriet om flystyrt

Hele billedet bliver påvirket af det tragiske flystyrt i udkanten af Teheran i morges. Lige efter starten fra byens lufthavn styrtede et Boeing 737-800 ned og alle 176 om bord omkom. I alt 82 – eller knap halvdelen af alle ofre – var iranere.

I alt sytten personer, der bor i Sverige, var blandt ofrene. Nogle af dem havde svensk statsborgerskab, mens andre bare opholdt sig i landet. Alle menes at have tilknytning til Iran.

Alle 176 personer ombord på et ukrainsk passagerfly blev dræbt, da det styrtede kort efter opstart fra Teheran onsdag morgen. Der var 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer ombord på flyet. Foto: ROHHOLLAH VADATI / ISNA / AFP

Iranerne hævdede med det samme at styrtet skyldtes en motorfejl. Omvendt er mistanken om, at iranerne selv havde en hånd med i spillet blevet stærkere i løbet af dagen. Enten ved et uheld eller som en bevidst handling. For ganske vist gik ulykken i høj grad ud over iranerne, men også det ledende amerikanske flyselskab Boeing bliver – i det mindste økonomisk – ramt af ulykken.

Dette er hvad vi ved onsdag aften:

  • Iranerne hævder, at flyet skyldes en motorfejl. Men flyet var blevet tjekket for to dage siden, og den flytype har ikke tidligere været ramt af fatale motorfejl ved starten.
  • Udenlandske eksperter i flysikkerhed har derimod slået fast, at styrtet mere sandsynligt skyldes ydre påvirkning – som en bombe eller et missil.
  • Flyet fra det ukrainske flyselskab UIA stod i Teherans lufthavn over natten og en bombe kan være plantet der.
  • Flyet kan også være skudt ned ved en fejl. Raketangrebet mod Irak skete dog flere timer tidligere.