MORGEN: Danmark trækker soldater ud af Irak | DF: Erhvervslivet skal gøre Danmark grønnere

0
1475
Kristian Thulesen Dahl (DF) taler med pressen før et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn om Iran og Irak onsdag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Danmark trækker soldater ud af Irak

Kristian Thulesen Dahl: Danmark skal fortsætte kampen mod IS, men danske soldaters sikkerhed har førsteprioritet

IRAK | Efter et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn besluttede regeringen onsdag at trække danske soldater ud af Irak og flytte dem til nabolandet Kuwait. Beslutningen sker på baggrund af iranernes missilangreb mod den amerikansk-ledede luftbase Ain Al-Asad i Irak natten til onsdag. Omkring 130 danske soldater befandt sig på basen, og for at sikre deres fortsatte sikkerhed meddelte statsminister Mette Frederiksen i går, at den danske styrke trækkes ud af Irak.

“Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Det er helt afgørende, at dem, der passer på os, skal passes godt på,” lød det fra Mette Frederiksen onsdag.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fastslog ligesom statsministeren, at soldaternes sikkerhed har førsteprioritet, men understregede samtidig, at Danmark skal fortsætte kampen mod IS.

– Vi skal ikke sende det signal til Iran, at Danmark lusker af sted med halen mellem benene, siger han til Jyllands-Posten.

Det ukrainske fly styrtede ned få minutter efter afgangen fra Teheran. Foto: AFP / Scanpix

Fly var i brand, inden det styrtede i Iran

Voksende mystik om flystyrt i Iran, der kostede alle 176 ombordværende livet

IRAN | Det ukrainske passagerfly, som onsdag styrtede ned i Iran kort efter afgang fra lufthavnen i Teheran, var i brand, mens det stadig var i luften. Det siger øjenvidner i følge Reuters. Vidner så flammer fra Boeing 737-flyet, inden det styrtede til jorden. Ved styrtet omkom samtlige 176 ombordværende.

Ulykken skete få timer efter, at Iran gennemførte et missilangreb mod amerikansk ledede baser i Irak. I første omgang forlød det, at det var mekaniske problemer, der gjorde at flyet ikke kunne holde sig i luften, men siden er spekulationerne om flyets skæbne vokset.

Læs mere om mystikken her: Iran-USA: To skridt væk fra en egentlig krig

Morten Messerschmidt, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti.

Messerschmidt: Erhvervslivet skal skubbe Danmark i en grønnere retning

Derfor inviterer Dansk Folkeparti til klimakonference med erhvervsorganisationer

KLIMA | Torsdag den 23. januar 2020 inviterer Dansk Folkeparti sammen med en række erhvervsorganisationer til klimakonference på Christiansborg. Berlingske har interviewet Morten Messerschmidt om konferencen og Dansk Folkepartis ambitioner på klimaområdet.

”Der er masser af organisationer, der har forslag, som koster penge, men vi savner lidt input på, hvordan man tjener penge i den her proces. Derfor vil vi gerne have Dansk Erhverv, Dansk Industri og de maritime organisationers bud på, hvordan man kan gøre det på en god måde,” siger Morten Messerschmidt, der understreger, at Dansk Folkeparti hele tiden har haft en klimapolitik.

”Vi har tilsluttet os målsætningen om at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct., men derudover har Dansk Folkeparti ikke foretaget kovendinger i forhold til vores oprindelige politik”.


Transportminister Benny Engelbrecht. Foto: Claus Bech

Ikke-svar fra minister om ny motorvej

Transportminister Benny Engelbrecht (S) ville ikke svare på spørgsmål fra Morten Messerschmidt om færdiggørelse af motorveje

INFRASTRUKTUR | Bliver der snart sat penge af til at færdiggøre Frederikssunds- og Hillerød-motorvejene i Nordsjælland? Hvis man havde håbet at få svar på det i Folketingets spørgetid onsdag, hvor DFs Morten Meserschmidt stillede spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht (S), så blev man slemt skuffet. For ministeren kom med et ikke-svar. På spørgsmålet: “Kan ministeren garantere, at der i nær fremtid afsættes penge til færdiggørelse af Frederikssunds- og Hillerød-motorvejene,” afviste Benny Engelbrecht at svare om konkrete projekter. I stedet gav ministeren ifølge Frederiksborg Amts Avis dette svar:

“Investeringer i infrastruktur skal ses i sammenhæng og kræver et stabilt og langsigtet perspektiv. Det sikres bedst ved, at vi fastlægger investeringer ved brede forlig i Folketinget, så vi sikrer kontinuitet – også selvom regeringsmagten skulle skifte undervejs i perioden. Det er min ambition, at en kommende infrastrukturaftale skal afspejle en sammenhængende plan for de kommende 10 år infrastrukturinvesteringer,” sagde han.

Premierminister Boris Johnson og kommissionsformand Ursula von der Leyen. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Boris Johnson klar til at udskyde dele af aftale med EU

Urealistisk at få en komplet handelsaftale på plads i år, siger EU-kommissionens formand

BREXIT | Storbritanniens  premierminister Boris Johnson er klar til at udskyde dele af den handelsaftale, som skal forhandles på plads EU, når Storbrittanien forlader EU den 31. januar. Det kom frem efter et møde onsdag mellem Boris Johnson og EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen. På mødet, som Johnson betegner som positivt, lod den britiske regeringsleder i følge Ritzau forstå, at briterne går efter at få en delvis handelsaftale med EU i første omgang, så visse spørgsmål og problemer forbliver uafklarede i en periode.

von der Leyen sagde selv forud for mødet, at det er urealistisk at få en komplet handelsaftale på plads med Storbrittanien inden udgangnen af 2020. Derfor må en deleaftale være målet i første omgang.,

“Hvis der ikke sker en forlængelse af overgangsperioden ud over 2020, så kan vi ikke forvente, at der bliver opnået enighed om hvert enkelt aspekt i vort nye partnerskab. Vi må prioritere,” sagde von der Leayen i en tale i den britiske hovedstad på universitetet London School of Economics and Political Science.

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard kommenterer på Twitter en artikel i Berlingske om de mange ulykker elløbehjul:

Peter Skaarup skriver på Twitter om en sag fra Birkerød, hvor nynazister har læsset skrald af foran Venstres formand Jakob Ellemann-Jensens bolig, dengang han var miljø- og fødevareminister. Sagen er i disse dage for retten:

POLITISK KALENDER – torsdag den 9. januar 2020

Foto: Christoffer Regild

Åbent samråd om ansættelsen af en ny presse- og kommunikationschef i Børne- og Undervisningsministeriet

Åbent samråd med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om ansættelsen af en ny presse- og kommunikationschef i Børne- og Undervisningsministeriet. Udvalget har bedt ministeren redegøre for forløbet omkring ansættelsen af en ny presse- og kommunikationschef i Børne- og Undervisningsministeriet og herunder oplyse, om ministeren er enig i, at det udfordrer tilliden til partipolitisk neutrale embedsmænd, når syv ud af ni presse- og/eller kommunikationschefer ansat i ministerierne efter folketingsvalget i juni, har en særlig tilknytning til Socialdemokratiet eller ministrene.

Samrådsspørgsmål C er stillet efter ønske fra Sophie Løhde (V)

Åbent samråd om et nyt asylsystem

Folketingets Europaudvalg og Udlændinge- og Integrationsudvalg har kaldt udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye i åbent samråd for at uddybe og redegøre for statsministerens udtalelse i åbningstalen til Folketinget den 1. oktober 2019.  Udvalgene har bedt ministeren redegøre for, hvornår regeringen vil udarbejde og iværksætte planer for at realisere Socialdemokratiets valgløfte om et nyt asylsystem. Samrådsspørgsmålet er stillet på vegne af Mads Fuglede (V)

Møde i folketingssalen – bl.a. denne sag:

Forespørgsel til statsministeren om den politiske betjening af ministrene og om regeringens ansættelse af presse- og/eller kommunikationschefer. Af Sophie Løhde (V), Peter Skaarup (DF), Jens Rohde (RV), Mai Mercado (KF) og Ole Birk Olesen (LA).