Interpolchef Jürgen Storck advarer om, at Islamisk Stat langt fra er slået, sådan som USAs præsident Donald Trump hævdede for nylig. Faktisk er IS-truslen mere global end nogensinde, siger Jürgen Storck. DFs Peter Skaarup mener, at udtalelserne bekræfter nødvendigheden af grænsekontrol

Det er flere uger siden, at USAs præsident Donald Trump annoncerede, at “vi har slået Islamisk Stat”. Det er dog langt fra tilfældet, ifølge Jürgen Storck, der er chef for det internationale politisamarbejde, Interpol.

Til NBC News siger han, at truslen fra IS på nogle områder er værre end hidtil:

“Truslen er stadig meget akut, kompleks og mere international end nogensinde,” siger han.

Terrorister fra over 100 lande

Det er især de mange tidligere IS-krigere fra Europa, som sidder fængslet i Syrien eller er rejst tilbage til Europa, der bekymrer Interpolchefen.

»Udenlandske terrorister fra mere end 100 lande har rejst ind i konfliktzoner i Syrien og Irak, så de har et stort netværk af kontakter. De er i kontakt med hinanden, de kan dele erfaringer, og de kan tale om angreb, de planlægger at udføre,” siger Jürgen Storck.

Han understreger, at det er nødvendigt lave et grundigt tjek af IS-krigerne, inden de løslades fra syriske og kurdiske fængsler. Og det er en stor opgave. Alene i de kurdiske områder tilbageholdes ca. 2700 IS-krigere og deres familier.

DF dybt bekymret

IS-krigerne vender hjem med ekspertise indenfor eksempelvis bombefremstilling, som kan bruges ved terrorangreb. Her er områder med en “ustabil sikkerhedssituation” mest udsatte:

“Det kan være barer, det kan være restauranter, det kan være hoteller som vi har for nylig har meget i Nairobi,” siger han til NBC News.

Advarslen fra Interpolchefen får denne kommentar med fra Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup på twitter:

”Som Interpol er DF dybt bekymret over krigere fra Islamisk Stat, der forsøger at komme til Europa. Derfor er grænsekontrol vigtigere end nogensinde og vi skal naturligvis fratage alle IS-krigere enhver ret til ophold i Danmark!”.