Indien stopper for muslimske migranter

0
3755
Den indiske hær sendte torsdag tusinder af tropper på gaden og indførte udgangsforbud i delstaten Assam. Foto: Biju BORO / AFP

Den indiske hær sendte torsdag tusinder af tropper på gaden og indførte udgangsforbud i delstaten Assam efter store uroligheder. Muslimer i det nordlige Indien bag voldelige optøjer efter ny lov

Den indiske regering fik onsdag vedtaget loven med stort flertal og den mangler nu kun præsidentens underskrift for at blive realitet. Efter den bliver det sværere for muslimer fra de omkringliggende lande at komme ind i Indien og blive der. Derimod kan personer fra de religiøse mindretal i landene nemmere opnå opholdstilladelse eller status som flygtninge i Indien.

Det er en klar fordel for forfulgte kristne, buddhister og hinduer i Indiens nabolande. Og en hindring for at der kommer endnu flere muslimer ind i det overvejende hinduistiske Indien. Det er det sidste der har udløst optøjer over hele det nordlige Indien, hvor muslimer har brændt bygninger og biler.

En lov der vil gøre det sværere for muslimer at komme ind i Indien har de seneste dage ført til optøjer. Foto: Biju BORO / AFP

Udskiftning

Loven bliver fordømt af organisationer som Amnesty International. Andre ser det som realistisk løsning på mange års uro netop i Assam med illegale migranter. Samtidig er det en invitation til især hinduer i det muslimske Bangladesh til at søge mod Indien.
Under optøjerne blev fly til Assam aflyst eller omdirigeret. Også ledende politikeres hjem blev angrebet og en række togstationer sat i brand. Der ventes voldelige optøjer igen i morgen.

Befolkningsflertal i Indien er hinduer, men landet er samtidig hjem for 170 millioner muslimer – det svarer til hver niende muslim i hele verden. Over de seneste år er modsætninger blevet skærpet efter en række islamistiske terrorangreb og samtidig er Indien politisk blevet mere nationalistisk.