Hyldede vold og terror: Nu gør kendt svensk islamist op med ekstremismen

0
1879
Den tidligere salafistiske prædikant Anas Khalifa har startet en Youtube-kanal, hvor han bl.a. fortæller om sit opgør med det salafistiske miljø i Sverige.

En af Sveriges kendteste ekstremistiske prædikanter har vendt det voldsparate salafistiske miljø ryggen. “Salafismen er som cancer,” siger han i usædvanligt interview

Han elskede Osama Bin Laden og hyldede terrorangrebet på det satiriske magasin Charlie Hebdo. Anas Khalifa var i 20 år en nøgleperson i det ekstreme salafistiske miljø i Sverige, der har fostret de fleste IS-krigere fra Sverige. Han har prædiket ekstrem islam for tusindvis af unge muslimer i Sverige, og han har fortalt dem, at vejen til paradis kan gå gennem martyrdøden i hellig krig.

Men nu har Anas Khalifa vendt det salafistiske miljø ryggen. I et stort interview med websitet Doku.nu, der laver undersøgende journalistik om de voldelig, islamistiske miljøer i Sverige, tager den egyptiskfødte Anas Khalifa afstand fra sin fortid.

38-årige Anas Khalifa er stadig muslim, men de sidste par år har han gradvist lagt afstand til salafismen, og i dag betegner han den ekstreme og vpædsåarate udgave af islam som en cancersygdom i det muslimske samfund:

“Salafismen er som en cancer, for det begynder indefra. I det muslimske samfund findes denne cancer. Overalt. Specielt online. Og de råber højt og er meget karismatiske,” siger han til Doku.nu om de radikale imamer.

Af samme grund kommer han ikke længere i moskéerne.

“Desværre findes salafismen nu i næsten alle de store moskéer (…). Derfor besøger jeg dem ikke længere,” siger han.

Uddannet af yderligtgående imam i Egypten

Anas Khalifa beskriver i interviewet, hvordan han gradvist går fra at være en småkriminel teenager med ambitioner om at blive en del af bandemiljøet til at blive religiøst vækket. I første omgang ganske uskyldigt. Hans mor opfordrer ham til at bede og han begynder at komme i den lokale moské. Men herfra bliver han hurtigt radikaliseret. Han ser videoer med radikale prædikanter og rejser til Egypten, hvor han i flere uger bor i en moské og modtager undervisning fra en islamist, der sporer ham ind på salafismen. Da han kommer tilbage til Sverige er det med en mission om at udbrede den sande lære.

Det gør Anas Khalifa blandt andet på sit gymnasium, hvor han efterhånden samler op mod 40 elever til daglig bøn i frikvartererne, og han begynder at rejse rundt i Sverige og prædike til møder med unge muslimer. Det er også i denne periode, at Anas Khalifa sammen med sine venner fejrer terrorangrebet den 11. september 2001, der blev udført af terrorister med tilknytning til al-Qaeda.

Lykkelig over 9/11-angreb

”Jeg var overlykkelig. Jeg syntes, de fortjente det. Det var den generelle opfattelse og følelse. At de nu får smagt deres egen medicin,” siger han om 9/11-terrorangrebet.

Al-Qaedas leder Osama Bin Laden beskriver Anas Khalifa sådan her:

”Du ved, jeg elskede bin Laden, han var min helt. Han var rolig og rar, da han talte, men stadig stærk, modig og truende mod fjenderne”.

DOKUs interview med Anas Khalifa kan læses her