DF i Århus: Der skal dufte dejligt på kommunens plejehjem

0
928
Arkivfoto

Ny undersøgelse i Århus viser, at lugt- og duftmiljøet har stor betydning på trivslen på et plejehjem. Dansk Folkeparti vil nu sætte penge af til at gøre de århusianske plejehjem velduftende

Friskbagte boller, madlavning og nylavet kaffe. Den slags dufte får ikke bare et plejehjem til at føles rart og hjemligt. Det skærper også appetitten hos beboerne.

Det viser en undersøgelse, som Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har fået lavet af lugt- og duftmiljøerne på seks af kommunens plejehjem.

Undersøgelsen viser samtidig, at alle plejehjemmene har problemer med ”midlertidige lugte”, så som snavset vasketøj, urin, affald og andre, knapt så behagelige, lugte.

På den baggrund foreslår Dansk Folkeparti i Århus, at der skal sættes penge på kommunens budget til at skabe velduftende plejehjem.

Forskerne bag undersøgelsen, der er udført af Moesgårds Antropologiske Enhed, kommer med otte konkrete anbefalinger til et bedre duftmiljø. DF lægger op til, at der skal tilføjes i alt 3,5 mio. kroner til ældreområdet over de næste to år, så forskernes anbefalinger kan implementeres.

Øger livskvaliteten

Konkret handler det bl.a. om, at der skal være friske blomster og dufte af madlavning, at vasketøj og affald skal ud af bygningerne med det samme, at ventilationen i vaskerum skal forbedres samt at der skal laves effektive rengørings- og plejerutiner, så ”midlertidig lufte af kropslige udskillelser og røg holdes nede samtidig med daglig udluftning,” som det hedder.

“Dufte og lugte er noget, der påvirker os alle sammen i forhold til vores opfattelse af, hvad der er rart og dejligt – eller det modsatte. Et plejehjem er et hjem. Og i et hjem skal man have det godt, og der skal dufte dejligt. Der skal ikke lugte af sure sokker i en dagligstue – der skal derimod dufte af friskplukkede blomster og nybagte boller. Det øger livskvaliteten,” siger Dansk Folkepartis rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive, til JP Aarhus.

Jette Skive (DF) har været rådmand for Sundhed og Omsorg siden 1. januar 2014. Hun ikke genopstiller til byrådet.

Som et rigtig hjem

Jette Skive har som rådmand haft fokus på, at plejehjem skal føles som et hjem, ikke en institution. Det er som led i dette arbejde, at duftundersøgelsen, der er den første af sin art i Danmark, blev sat i gang.

Konkret foreslår DF, at der startes et pilotprojekt på fem plejehjem i foråret i 2022, og at erfaringerne herfra rulles ud til alle kommunens plejehjem i resten af 2022 og 2023.

Om forslaget skriver Dansk Folkepartis spidskandidat i Århus, Jakob Søgaard Clausen, på Twitter: