DF kræver udmelding fra statsministeren om afghanske flygtninge

0
2166
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Risikoen for en ny flygtningebølge fra Afghanistan får Dansk Folkeparti til at gå til statsministeren. ”Regeringen bør melde ud, at vi indfører asylstop,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup

Udviklingen i Afghanistan får nu Dansk Folkeparti til at kræve, at regeringen melder ud om, hvordan den vil forhindre, at der kommer en ny bølge af flygtninge til Danmark.

Mandag udtrykte den norske statsminister Erna Solberg bekymring for, at Taleban-bevægelsens fremrykning i Afghanistan vil få mange afghanere til at flygte til Europa og Norge.

”Vi ved, at den type uro, vi nu ser, kan udløse nye flygtningestrømme,” lød det fra Erna Solberg.

Indtil videre har den danske statsminister Mette Frederiksen (S) været tavs om udviklingen, men Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup siger til ditOverblik, at DF nu vil rette en henvendelse til regeringen for at få en klar udmelding.

“Der er brug for, at statsminister Mette Frederiksen kommer ud af busken og fortæller, hvad regeringen vil gøre. Vi mener, at regeringen bør melde ud, at Danmark kan hjælpe folk i nærområderne, men at man er klar til at gøre hvad der skal til for at forhindre, at der kommer en ny bølge af flygtninge til Danmark,” siger Peter Skaarup.

Frygter fra støttepartier

Han frygter, at regeringens støttepartier vil lægge pres på for at Danmark skal modtage flygtninge fra Afghanistan. Derfor bør regeringen komme med udmelding om asylstop og være klar til at opsætte det grænsehegn, der blev købt materialer til under den tidligere regering, mener DF. Grænsehegnet var et led i den såkaldte asylnødbremse, som blev vedtaget i forbindelse med finansloven for 2017, og som betyder, at regeringen i en krisesituation vil kunne afvise asylansøgere ved grænsen.

– Har Danmark ikke en forpligtelse til at modtage afghanere, der flygter fra Taleban-bevægelsen, når vi selv har været involveret i krigen mod Taleban?

“Både Danmark, Norge og Sverige har taget rigeligt med migranter fra Mellemøsten, og vi har alle, ikke mindst Sverige, store problemer med at integrere denne gruppe. Så hvis nogen i et øjebliks kådhed finder på, at vi skal modtage flere, vil vi få endnu større problemer. Man skal huske, at hver gang vi siger ja til én asylansøger, siger vi også ja til familiesammenføring. Det er en pæn stor faktor, der skal ganges med, for hver asylansøger, der kommer til landet,” siger Peter Skaarup.

Lav nærområdecentre med andre lande

– Hvordan skal hjælpen i nærområder så foregå?

“Vi kan gå sammen med Norge og andre lande og lave nogle nærområdecentre. Vi giver allerede i dag store beløb til denne nærområdeindsats, og vi kan overføre flere penge fra vores ulandsramme til denne indsats. Det er noget af det, statsministeren bør tage med i betragtning,” siger Peter Skaarup.

Nej til at give tolke asyl

Lige nu lægger støttepartierne pres på regeringen for at få Danmark til at give asyl til de afghanere, der har arbejdet som tolke for Danmark under krigen i Afghanistan. Dansk Folkeparti er imod at hente tolkene til Danmark, men Peter Skaarup frygter, at regeringen vil bøje sig for presset fra Enhedslisten og Radikale.

”Man kan frygte, at de har fået blod på tanden, efter at det lykkedes at tvinge regeringen til at hente IS-terroristerne hjem til Danmark (de tre IS-kvinder og deres 14 børn, som hentes til Danmark fra de kurdiske fangelejre, red.). Jeg tror, at specielt Enhedslisten og de radikale vil presse regeringen til at modtage først tolkene og derefter asylansøgere fra Afghanistan,” siger Peter Skaarup.