Hver fjerde vanvidsbilist er udenlandsk statsborger

0
4576
Arkivfoto

Vanvidsbilister har fået konfiskeret 237 biler i de første 74 dage med ny, skærpet lovgivning. I 54 af bilerne sad en udenlandsk statsborger bag rattet, viser et svar til DFs Dennis Flydtkjær

Næsten hver fjerde af de biler, som politiet har beslaglagt siden loven om vanvidskørsel blev skærpet, blev kørt af en udenlandsk statsborger.

Det viser et svar fra Justitsministeriet til Dansk Folkepartis medlem af Folketingets transportudvalg, Dennis Flydtkjær.

237 biler er blevet beslaglagt i de første 74 dage, siden loven trådte i kraft. I 54 af bilerne sad en ikke-dansk statsborger bag rattet. Heraf havde de otte personer bopæl i udlandet. De resterende 42 var personer, som bor i Danmark men har udenlandsk statsborgerskab. Det oplyser Rigspolitiet til B.T.

”Udlændinge er overrepræsenterede i de øvrige kriminalitetsstatistikker, så i det lys er det ikke overraskende, at de også er overrepræsenteret i denne statistik,” siger Dennis Flydtkjær til ditOverblik.

Det fremgår ikke af svaret fra Justitsministeriet, hvilke lande de udenlandske statsborgere kommer fra. Dennis Flydtkjær har heller ikke kunnet fået svar på, hvor stor en andel, der har anden etnisk herkomst end dansk. Politiet foretager nemlig ikke ”systematisk registrering af oplysninger om etnicitet,” som det hedder i svaret fra Justitsministeriet.

Relevant at kende etniciteten

Dét svar ærgrer Dennis Flydtkjær, som nu vil kræve en uddybning fra justitsministeren.

”Vi ved, at mange bandemedlemmer kører vanvidskørsel i store ’muskelbiler’ og at disse biler ofte leases via en tredjemand. Derfor synes jeg, det er relevant at kende etniciteten på de personer, der har ført bilerne. Når vi ved, at folk fra Mellemøsten er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne, er det relevant at se på, om de også er overrepræsenteret, når det gælder vanvidskørsel,” siger Dennis Flydtkjær.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører mv. for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Han er overrasket, at loven har ført til beslaglæggelse af hele 237 biler på bare 74 dage. Det svarer til tre biler om dagen.

”Det er virkelig mange på så kort tid. Jeg havde håbet, at skærpelsen ville få en afskrækkende effekt, for det er et ret voldsomt skridt at få sin bil beslaglagt. Men den effekt har ikke vist sig endnu. Lad os håbe, at omtalen af de her tal vil få flere til at tænke sig om,” siger Dennis Flydtkjær.

Vil have skærpet loven yderligere

Dansk Folkeparti mener, at der er brug for at skærpe loven yderligere. De seneste to uger har vanvidskørsel kostet to tilfældige mennesker livet samt kvæstet en politibetjent, der netop forsøgte at standse en vanvidsbilist. Det har fået DF til at gentage et forslag om, at vanvidskørsel skal kunne ligestilles med drab eller drabsforsøg.

”En bil kan potentielt set være et voldsomt våben. Alle ved, at hvis man kører bil i meget høj fart og rammer folk, har det meget alvorlige konsekvenser. Derfor bør det straffes hårdere end det bliver i dag,” siger Dennis Flydtkjær.

Læs også:

DF: Sidestil vanvidsbilisme med drab og drabsforsøg