Hvad sker der, Sverige: Skandale i TV – Tegnell modsiger vært og WHO

0
2842
Den kontroversielle svenske statsepidemiolog Anders Tegnell på et presemøde i sidste uge. Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Det var uhøfligt og det var forkert: Sveriges omstridte chefepidemiolog Anders Tegnell irettesætter vært i tv-debat og bringer selv forkerte fakta

Anders Tegnell er ansigtet på den unikke svenske indsats i forhold til Covid-19, hvor man som et af meget få lande i verden vælger ikke at lukke ned og forsøge at inddæmme sygdommen. Trods voksende kritik har han holdt fast sine særlige holdninger og i reglen gemmer de svenske politikere sig bag ham, når det kommer til at træffe beslutninger. Men søndag aften kammede hans selvbevidsthed over.

To gange i en live diskussion om pandemien rettede han tv-værtens udsagn om man typisk smitter mest to dage før sygdommen bryder ud. Under debatten på Sveriges svar på DR, SVT, sagde værten Nike Nylander:

”Man ved jo stadig mere om asymptomatisk smitte. Man smitter mest måske to dag inden og indtil to dage efter…” Her ville hun have sagt, ’når man faktisk bliver syg af smitten’, men Tegnell afbrød hende.

”Nej man smitter ikke mest to dage inden. Man smitter mest når man bliver syg.”

Tegnell gentog det samme senere i udsendelsen.

Også her står Tegnell alene. En stor gennemgang af viden om sygdommen i det ledende tidsskrift The Lancet taler også om alvorlige smittefare dage inden udbrud. Det samme gør verdenssundhedsorganisationen WHO.

En borger iført maske venter på en metrostation i Stockholm. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Tegnell giver sig ikke

Også svenske eksperter med et CV, der bestemt er lige så godt som Tegnells, afviser hans særlige vurdering. For eksempel siger Joakim Dilner, professor i infektionsepidemiologi ved Karolinska instituttet:

”Han må have misforstået noget eller – jeg ved ikke hvad han henviser til.”

Professoren kalder det ’jättemärkligt’, at Tegnell taler imod almindelig viden:

”Det er bredt kendt viden overalt.”

Trods modstanden holder Tegnell fast i dag. Til en journalist, der læser op fra WHOs egne vurderinger om, at smittefaren er stor fra to dage inden udbrud, siger han bare, at han må have misforstået noget.

Epidemien fortsat alvorlig

Over en halv million indbyggere i Sverige har været syge med Covid-19 og flere end 10.000 er døde. Dermed har dødeligheden været fire gange så stor i Sverige som i Danmark. Og epidemien er bestemt ikke på retur.

Antal nye tilfælde toppede i julen – med en enkelt dag med mere end 10.000 nye tilfælde i december. Men antallet indlagt er fortsat højt – også på intensiv. Alene i regionen tættest på Danmark, Skåne, ligger der nu 69 på intensivstationerne.

Flere og flere svenske medier får øjnene op for forskellene mellem Danmark og Sverige. Særligt det, at vi allerede har vaccineret mere end dobbelt så mange – relativt set – vækker opmærksomhed.

Se Expressens sammenligning mellem den svenske og den danske coronastrategi:

www.expressen.se/tv/nyheter/kvp/sa-olika-ar-coronastatistiken-for-sverige-och-danmark/

Kilder: SVT, Expressen, Sydsvenskan