EU-parlamentet: EU skal bestemme, hvornår du skal være offline

0
2668
EU skal lave regler for, hvornår en arbejdsgiver må kontakte en medarbejder privat, mener initiativtagerne til et forslag om "retten til at offline". Arkivfoto

EU-Parlamentet behandler i denne uge et forslag om, at gøre retten til at være offline til en grundlæggende EU-rettighed. DFs EU-parlamentariker Peter Kofod advarer om, at fælles EU-regler vil være endnu et angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel

Barselsregler, ferielovgivning, ret til sociale ydelser. EU blander sig mere og mere i arbejdsmarkeds- og socialpolitik, og står det til politikere i Europa-Parlamentet skal EU nu også blande sig i, hvornår en arbejdsgiver må ringe og sende e-mails til sine medarbejdere.

Parlamentet behandler i denne uge et forslag om at “retten til at være offline” skal være en grundlæggende EU-rettighed. Bliver forslaget vedtaget, vil EU-Kommissionen blive opfordret til at udstede et direktiv om offline-rettigheden.

”Der skal sikres tilstrækkelig beskyttelse mod repressalier og andre negative konsekvenser for dem, der påberåber sig deres ret til at være offline,” lyder det fra forslagsstillerne.

En af dem, der går ind for forslaget, er den socialdemokratiske EU-parlamentariker Marianne Vind.

”Det skal sikre, at man som medarbejder har ret til at sige nej tak til at udføre arbejdsrelaterede opgaver, aktiviteter og kommunikation uden for den normale arbejdstid,” skrev hun for nylig i et debatindlæg i Politiken.

Angreb på den danske fleksibilitet

Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Peter Kofod er til gengæld modstander. Han ser forslaget som endnu et eksempel på, at kræfter i EU vil gøre arbejdsmarkedsforhold til et fælles EU-anliggende.

”Danmark har et meget fleksibelt arbejdsmarked. Hos os er løn og arbejdsvilkår noget, arbejdsmarkedets parter tager sig af. Men EU blander sig mere og mere, og det går ud over fleksibiliteten,” siger Peter Kofod.

Men er det ikke sympatisk med regler for, at arbejdsgivere ikke kan kontakte deres medarbejdere døgnet rundt?

”Jamen, EU er fuld af glade mennesker, der gerne vil gøre sympatiske ting. Men det her er et emne, det bør diskuteres af parterne på det danske arbejdsmarked, ikke af EU. Vores arbejdsmarked er uhørt succesfuldt sammenlignet andre lande, fordi det er så fleksibelt. Hvis først vi får et EU-direktiv, vil det føre til firkantede regler, som bliver meget vanskelige at slippe af med. Så længe arbejdsmarkedets parter laver aftalerne, kan reglerne altid laves om igen,” siger Peter Kofod.

Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Peter Kofod: S burde passe på den danske arbejdsmarkedsmodel

Han forstår ikke, at en dansk socialdemokratisk politiker, der har en baggrund i den danske fagbevægelse (Marianne Vind er tidl. næstformand i HK/Privat, red.), vil have fælleseuropæiske regler.

”Jeg forstår ikke, at Socialdemokratiet ikke går mere op i at passe på den arbejdmarkedsmodel, de selv har været med til at udvikle,” siger Peter Kofod.