Hvad sker der, Sverige: Planer om lejemord afsløret på hemmelig chat-kanal

0
1550
Arkivfoto

Ni medlemmer af en kriminel bande fra Stockholms rå forstæder skal for retten i denne uge tiltalt for grov kriminalitet, herunder forsøg på lejemord

Politiet har kendt til to mordforsøg, der bringes i forbindelse med banden, som går under navnet Rissnenetvärket. De egentlige beviser har politiet indsamlet ved gennemgå beskeder på den krypterede beskedtjeneste Encrochat. Her stolede de kriminelle på, at deres samtaler var skjult for politiet og andre.

Der tog de fejl og skal nu svare for at aftale lejemord, for mordforsøg og en række andre grove forbrydelse. Banden, der som andre domineres af folk med migrantbaggrund, viser sig at have tilbudt lejemord til andre på Encrochat. Særligt en sag, hvor en anden bande fra byen Borås øst for Göteborg søgte nogen, der var villig til at dræbe lederen af en rivaliserende bande, springer i øjnene.

Her kan politiet belægge, at medlemmer af banden rejste fra Stockholm til Borås, for at begå det bestilte mord. Ifølge politiet mislykkedes mændene fra Rissnenetværket med deres planer. Noget tilsvarende skete i byen Uppsala en time nord for Stockholm, hvor beskederne på Encrochat direkte sætter en pris på et lejemord: 400.000 svenske kroner.

”Vi kan se på beskederne, at netværket tilbyder sig med at tage imod opgaverne med at udføre lejemord. To tilfælde indgår i anklageskriftet, men der bliver talt om andre mord på chatten,” forklarer lederen af efterforskning, Martin Hertz, til avisen Expressen.

Stockholms ghettoer

Banden har sit navn efter ghettoen Rissne tæt ved det lige så berygtede Rinkeby nordvest for Stockholm. Stedet kom i de svenske medier igen ved et rovmord ved en bankautomat i december sidste år. Gerningsmanden var lige inden stukket af fra retspsykiatrisk forvaring.

I denne uge kom det så frem, at der egentlig ikke var noget alvorlig diagnose hos manden og dermed ingen berettigelse for at psykiatrisk behandling i stedet for fængsel. I første omgang blev den unge mand idømt forvaring efter et mord på en anden skoleelev. Nu skal han så stå til regnskab for endnu et mord og en række røveriske overfald.

Kilder: Expressen, Aftonbladet