Hvad sker der, Sverige? En halv million for et mord i Malmø

0
2919
Drab og eksplosioner er blevet dagligdag i Sydsverige. Så sent som natten til mandag blev en bombe bragt til eksplosion i et boligområde i Gustavslund i Helsingborg. Politiet betegner eksplosionen som et mordforsøg. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

En mordkommando dræber tre unge mænd på tre måneder i Malmø – en fjerde overlever, men kun takket være sin skudsikre vest, der standsede ni kugler

Den sidste tids retssager mod bandemedlemmer i Malmø har afsløret et miljø, hvor man for en halv million svenske kroner kan bestille et mord. Og lejemorderne bliver ved, til de får manden. En af morderne, Ahmad Jawad, fik tidligere på måneden 18 års fængsel for sin udåd, men manden, der bestilte mordet, er på fri fod.

Samtidig viser opsnappede beskeder mellem bagmanden og Ahmad Jawad, at de følte sig sikre på at kunne operere stort set uden politiets indgriben. En enkelt gang fremgår det, at mordkommandoen afbrød et mordforsøg, fordi der var en motorcykelbetjent i området. Ellers viser deres kommunikation med hinanden, at de kunne planlægge angrebet over lang tid og havde styr på detaljerne.

Oplysningerne er ikke kommet frem ved godt politiarbejde eller fordi det svenske politi endelig lykkedes med at få en fra bandemiljøet til at vidne mod de andre. Det er alene sket, fordi forbryderne troede, at de sikkert kunne sende krypterede beskeder i mellem Blackberry telefoner. Og da politiet så fandt den telefon, der menes at tilhøre Ahmad Jawad, kunne de endelig åbne sagen – efter at norsk politi havde hjulpet dem at fjerne krypteringen.

Jalousi

Det hele var startet med en strid om en pige, som både ofret og bagmanden, der kaldes Patron, havde interesseret sig for. Undervejs dør flere – og offeret selv bliver angrebet flere gange – også med kamphunde. Manden bag det hele, Patron, er på et tidspunkt er ved at opgive sagen, men ender med at være tilfreds og lover at sende de lovede 50.000 €, hvad der svarer til en halv million svenske kroner.

Offeret i sagen kendte svensk politi godt i forvejen. Dels fordi han var vidne i en meget omtalt drabssag, hvor en 16-årig var blevet skudt. Dels som et aktivt medlem i det kriminelle miljø i Malmø.

I en kronik i avisen Expressen her i weekenden gennemgår skribenten Fredrik Sjöshult mændenes diskussioner lige efter mordet på den 23-årige i marts i år. Han blev skudt ned på Ramels väg i Malmø med skud fra to våben. Om aftenen talte morderen og hans opdragsgiver sammen over en chatforbindelse – vi bringer et uddrag, der viser både deres råhed og deres selvglæde.

”Bror jah e nyfiken på hur de gick till. Gick 2 fram o peppra (…) Tog han upp gun eller ngt”, undrar Patron.

”De va oppet framfor barn mammor walla hahahaha han skjut 2 skott med ak sen han andra gick fram med 762 skjut huvudet sen brosten med 7 8 skott”, svarar Ahmed Jawad enligt dokumentationen i mordutredningen.

Beskrivningen stämmer väl överens med mordet där både automatkarbin och en pistol med kaliber 7.62 användes.

Patron hyllar Jawad, kallar mordet för ”årets klippning” och svarar:

”Walla när jag läser de du skriver får bånge.”

Några minuter senare skriver Patron om att betalningen – en halv miljon kronor – är på väg till männen i Malmö:

”Jag förbereder pengarna försöker bara få tag i växling kontoret så han ger er dom så ni slipper ta dom jag har här mina fingeravtryck e på dem”.

Oversat til forståeligt dansk:

”Bror, jeg er nysgerrig, gik to frem og pløkkede – tog han en gun frem eller noget,” spørger Patron.

”De var lige foran børn og mødre, wallah (arabisk for ’ved Gud’), ha, ha, ha, ha. Han skød to gange med en AK47, siden gik den anden frem med en kaliber 7.62 og skød 7-8 gange,” svarede Ahmad Jawad ifølge rettens protokol. Beskrivelsen svarer til den tekniske udredning, der viser, at offeret blev skudt med både en automatriffel og en pistol.

Patron roser så Jawad for mordet, som han kalder ’årets klipning’, og siger så:

”Wallah når jeg læser det du skriver, bliver jeg bange.”

Nogle minutter senere skriver Patron, at betalingen er på vej til mændene i Malmø.

”Jeg gør pengene klar. Forsøger at gøre det via vekselkontoret, så han kan give det til jer, så I ikke får dem med mine fingeraftryk på.”

Det sidste er måske en af forklaringerne på, at bagmanden stadig er på fri fod.