Eftersøgt migrant var rengøringshjælp hos statsministeren

0
2786
Den svenske statsminister Magdalena Andersson (S) fotograferet på et pressemøde forleden. Foto: 10510 Marko Säävälä / TT/Ritzau Scanpix

Historien brød i weekenden: før jul arresterede svensk politi en eftersøgt migrant hjemme hos landets statsminister Magdalena Andersson

Det startede med en tyverialarm, der gik i gang ved et uheld hos den svenske statsminister. Da det svenske sikkerhedspoliti dukkede op på adressen i den pæne Stockholms bydel Nacka, fandt de så en eftersøgt migrant, der arbejdede som rengøringshjælp. Og lige siden har Magdalena Andersson haft travlt med at forklare, hvordan det lige kunne ske.

Hun har måttet forklare, at hun altid har betalt sin rengøringshjælp efter regning. Og at hun skam tjekkede firmaet grundigt, inden hun indgik en aftale om rengøring. Og at det var afgørende for hende at finde et firma, der havde en overenskomst med fagforeningen.

Problemet med den slags hurtige svar er, at de har det med at falde fra hinanden. Ingen har endnu hævdet, at Magdalena Andersson har betalt sort for sin rengøringshjælp, men de andre punkter er forkerte. Selv en hurtig søgning på nettet viser, at rengøringsfirmaet var suspekt – og at det ikke følger nogen overenskomst.

Så det der kunne have været sag om et sikkerhedsproblem hjemme hos statsministeren er blevet til en sag om en regering, der ikke har styr på tingene. På et tidspunkt hvor opbakningen til de svenske socialdemokrater er svundet ind til 28 procent af vælgerne, gør det ondt.

Säpo: ikke vores problem

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo har selv gjort krisen værre for statsministeren. I en kortfattet besked om arrestationen skrev det svenske svar på PET: ”Vores opgave er ikke at kontrollere arbejdsgiverne for de personer, der arbejder hjemme hos de personer, der er under vores beskyttelse.” Det stod så i kontrast til statsministerens egne ord om at politiet skal til bunds i denne sag.

Landets forsvarsminister måtte endda forsvare sin chef på et pressemøde, hvor han ellers ville tale om den fornyede trussel fra øst. Det seneste udspil fra Rusland lægger op til, at ikke bare Finland og Ukraine som nabolande kommer ind ud russernes sfære, men at også Sverige nu ses som afgørende for russisk sikkerhed og dermed under russisk dominans. Alvorlige problemer for den svenske regering, men journalisterne ville altså hellere tale om statsministerens efterlyste hushjælp.

Kilder: SVT, Expressen