Hvad sker der, Sverige? Begge fløje kræver nyvalg 

0
2450
Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson fotograferet på Dansk Folkepartis årsmøde i 2018. Foto: Carsten Lundager

I årets første partilederdebat i den svenske Riksdag blev der stillet krav om nyvalg – både fra den borgerlige opposition og fra regeringens vigtigste støtteparti

Svenskerne er foran os – på mindst et punkt: Deres socialdemokratiske mindretalsregering har siddet længere og er kommet længere ud på glatis. Også den svenske regering skal balancere mellem liberale og det yderste venstre. Og nu truer bukserne med at revne.

Klarest var kravet fra de konservative i partiet Moderaterna, hvis leder Ulf Kristersson kaldte regeringen en katastrofe. Hans eget parti står svagere i meningsmålingerne end ved sidste valg. Alligevel ser han et nyvalg som eneste mulighed for at sparke gang i svensk udvikling igen.

Værst for regeringen er, at dets støtteparti Vänsterpartiet – der svarer til Enhedslisten – nu læner sig mod at støtte et mistillidsvotum. Partiets leder Jonas Sjöstedt, der er blandt de mest populære politikere i Sverige, giver dog regeringen en chance til. Han vil have den til at opgive planer om at privatisere landets skandaleramte arbejdsformidling og en liberalisering af huslejesystemet.

”Hvis regeringen vil derhen, hvor ikke alt ryster under fødderne på den, så må de tale med os,” lød det i dag fra Sjöstedt.

En ringe trøst for Löfven, for han har lovet støttepartierne til den anden side netop at ændre dette. De ser det som afgørende for deres støtte til ham, at noget af politikken i det mindste har en borgerlig retning.

SD er klar

Eneste modtræk fra den efterhånden forslåede statsminister Stefan Löfven var at gentage sin parole om, at tyverne bliver et fantastisk årti. Til gengæld fik han læst og påskrevet fra de andre partier: Den svenske model (folkhemmat) er knust, integrationen kuldsejlet, klimapolitikken forfejlet. Og især det, at bandeproblemerne synes ude af kontrol, gik igen i deres debat.

Måske derfor vinder kravet om nyvalg støtte i de svenske mediers kommentarer og reportager. Den klassiske avis Svenska Dagbladet kalder Moderaterna og Vänsterpartiet for de nye tvillinger i svensk politik. Tabloidavisen Expressen siger direkte, at et nyvalg er den bedste løsning.

Og sverigedemokraterne, der har overhalet socialdemokraterne i opbakning fra vælgerne, er mere end klar.

”Jeg arbejder hver dag for mistillid(safstemninger, red.),” sagde partiets leder, Jimmie Åkesson i dag. Han mente dog, at da det afhænger af Vänsterpartiet, der ser ham alt andet end stueren, skulle nogle andre end ham tale med Sjöstedt og hans kammerater.

Svenskerne kalder nyvalg for extravalg, da valgloven som udgangspunkt går ud fra, at der skal gå fire år mellem hvert valg. Derfor er dagens debat virkelig usædvanlig.