Hvad sker der, Sverige: 315 corona-døde på ét døgn

0
4502
En gruppe restauratører i Stockholm laver larm som protest mod coronarestriktionerne. Frem til 25. januar må barer og restauranter i Sverige ikke servere alkohol efter kl. 20. Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT

Smitte med corona virus blandt migranter og manglende beskyttelse af de ældre giver Sverige en kedelig rekord: 315 døde med Covid-19 det seneste døgn

Smittespredningen i Sverige er langt værre end forventet. Sammenlignet med sundhedsmyndighedernes prognose fra før jul er smitten 72 procent højere. Og dødstallet satte ny rekord med 315

Næsten tyve procent af alle i Sverige er født i et andet land. Derfor slår oversygelighed i de grupper hårdt igennem i statistikken sammenlignet med Norge, hvor 15 procent er migranter. Men heller ikke her er situationen under kontrol.

I dag melder den lille norske kommune Vestnes med blot 6532 indbyggere, at man siden nytår har fundet 70 nye smittetilfælde – alle sammen blandt udenlandske arbejdere. De lokale myndigheder hævder dog, at alting er under kontrol.

Udlændingenes skyld

Tilbage i december gav Sveriges øverste epidemilog, Anders Tegnell, direkte indvandrere skyld for, at Sverige har langt flere dødsfald blandt Covid-19 ramte end sammenlignelige lande. Senere trak han i land og sagde, at det var et uheldigt ordvalg. Tilbage står, at mange af de første ofre var født udenfor Sverige.

Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell på et pressemøde tirsdag. Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Tidlige tal viste, at grupper af personer født udenfor Sverige var op til fire gange så hårdt ramte af sygdommen sammenlignet med svenskfødte. De svenske myndigheder har forklaret det med, at migranterne lever under dårlige sociale forhold. Og har i øvrigt tøvet med at give flere oplysninger om de mange svenske ofres etniske baggrund.

Hvad der derimod er klart, er at krisen især rammer de ældre og især dem på plejehjem. En stor del af ældreplejen er privatiseret i takt med især forsøget på at integrere migranter koster dyrt for det sociale budget. Blandt de 80-89 årige mænd, der blev ramt af Covid-19, er over halvdelen døde.

Sverige har halvanden gange så mange indbyggere som Danmark. Men syv gange så mange – over 10.000 – der bukket under for Covid-19.

Kilder: folkhälsomyndigheten, SVT, Expressen