Ballade og splittelse i Venstre efter rigsrets-beslutning

0
2018
"Den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand," siger Inger Støjberg om sin formand Jakob Ellemann-Jensens beslutning om at stemme for at stille Støjberg for en rigsret. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ni ud af 41 V-folketingsmedlemmer er modstandere af at stille Inger Støjberg for en rigsret. Støjberg selv kalder det “den største mistillidserklæring, man kan få” at partiformand Jakob Ellemann-Jensen vil sende hende for en rigsret

Det er et alt andet end enigt Venstre, som nu har besluttet, om partiet vil støtte, at partifællen Inger Støjberg stilles for en rigsret.

På et gruppemøde torsdag blev Venstres medlemmer stillet frit i rigsretsspørgsmålet. Her meddelte ni af Venstres 41 folketingsmedlemmer, at de vil stemme nej til rigsretten. De øvrige 32, heriblandt Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, meddelte, at de vil stemme for.

De ni, der stemmer imod, er foruden Inger Støjberg selv disse otte:

  • Preben Bang Henriksen
  • Thomas Danielsen
  • Michael Aastrup Jensen
  • Hans Christian Schmidt
  • Britt Bager
  • Peter Juel-Jensen
  • Kristian Pihl Lorentzen
  • Mads Fuglede

Det er bemærkelsesværdigt at Preben Bang Henriksen er blandt modstanderne. Preben Bang Henriksen er formand for Folketingets Retsudvalg og – nok så interessant – forsvarsadvokat. Han vil stemme nej med den begrundelse, at han ikke mener, at Inger Støjberg vil kunne dømmes i sagen, der handler om, hvorvidt Støjberg som minister afgav en ulovlig ordre om adskillelse af asylpar, hvis bruden var under 18 år.

”Jeg vil stemme imod en rigsretssag. Det gør jeg, fordi jeg tror ikke, den kan holde ud fra en række juridiske aspekter. Jeg tror ikke, den kan føre til domfældelse. Og derfor skal man ikke gå i gang med en sag,” siger Bang Henriksen til Danmarks Radio.

32 medlemmer af Venstres folketingsgruppe vil stemme for at stille Inger Støjberg for en rigsret. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

V-politiker: “Et juridisk atomvåben”

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen forklarer sit nej med, at en rigsret er ude af proportion:

”Det er et juridisk atomvåben, der tages i brug, og jeg synes, man kunne have sanktioneret på anden vis. Selvfølgelig har Inger lavet fejl, og borgerret skal holdes. Men det er meget dramatisk at gribe til en rigsret, når førende jurister er uenige om, hvorvidt det vil føre til en dom,” siger Kristian Pihl Lorentzen til DR.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen forklarer på Facebook, hvorfor han stemmer for:

“Det er min konklusion, at en rigsret er den eneste vej frem, for at få en afklaring af de alvorlige anklager om ulovlig administration, der lige nu hænger over Inger Støjberg og dermed over Venstre,” skriver han.

“En rigsret er den eneste vej frem, for at få en afklaring af de alvorlige anklager”

Jakob Ellemann-Jensen, Venstre-formand, på Facebook

Støjberg skuffet over Ellemann

V-formandens beslutning om at støtte en rigsret, har udløst en skarp reaktion fra Inger Støjberg. Efter dagens gruppemøde i Venstre, lod Støjberg forstå, at hun nu overvejer sin fremtid i partiet:

“Jeg er skuffet over, at det er min egen formand Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag imod mig. Det er også derfor, at jeg overvejer, hvad der skal ske. Jeg kan bare konstatere, at det er sådan, det er. Det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand,” sagde Inger Støjberg.

Inger Støjberg (V) efter Venstres gruppemøde, hvor 32 ud af Venstres 41 medlemmer meddelte, at de vil stemme for at stille Støjberg for en rigsret. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hun fastholder, at der intet grundlag er for en rigsret.

”Jeg ved, at jeg ikke har givet nogen ulovlig ordre til nogen. Det er blevet bakket op af samtlige vidner, og det har Instrukskommissionen også skrevet i deres beretning,” sagde hun.

“Det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand”

Inger Støjberg efter gruppemødet i Venstre

Overvejer sin fremtid i Venstre

Inger Støjberg siger, at hun nu overvejer sin fremtid i Venstre. Hun understreger dog, at det er en svær beslutning.

“Det er ikke så nemt endda. Jeg har selv været venstremand i hele mit voksne live. Jeg kommer fra en familie, hvor man altid har stemt Venstre. Jeg elsker Venstres bagland. Så det er ikke noget, man bare lige gør,” siger hun til TV2 News.

Uanset hvad, har sagen skabt dyb splittelse i Venstre. Gruppeformand Karsten Lauritzen kalder Inger Støjbergs udtalelser om Jakob Ellemann-Jensen for uværdige:

”Jeg synes ikke, at det er en rimelig gengivelse af den debat, vi har haft i Venstres folketingsgruppe at sige, at nogen og slet ikke Jakob Ellemann-Jensen har udvist mistillid til hende. Jeg synes, vi skal have respekt for hinanden. Og jeg synes ikke, at det er nogen særlig værdig udtalelse at give Jakob Ellemann-Jensen skylden i den her sag,” sagde Karsten Lauritzen torsdag eftermiddag til Ritzau.

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen kritiserer Inger Støjbergs udtalelser om Jakob Ellemann-Jensen. Det er ikke nogen særlig værdig udtalelse, siger han. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Udover de 33 Venstre-politikere har Socialdemokratiet, Konservative Folkeparti, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Liberal Alliance besluttet at stemme for rigsretssagen. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil stemme imod. Venstres tidligere formand, den nye løsgænger, tidl. statsminister Lars Løkke Rasmussen, har også meddelt at han er imod at indlede en rigsretssag mod sin tidligere minister.

Læs også:

Kristian Thulesen Dahl om rigsret: Flertallet er ude på tynd is

DF vil tvinge alle MF’ere til at bekende kulør om rigsret