DF vil tvinge alle MF’ere til at bekende kulør om rigsret

0
3220
Ingen folketingsmedlemmer skal kunne lurepasse, hvis der skal stemmes om en rigsret mod Inger Støjberg, mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil ophæve clearingssystemet i Folketinget, hvis der skal stemmes om en rigsret mod Inger Støjberg. Det vil tvinge alle MFere til at deltage i en afstemning

Dansk Folkeparti vil tvinge alle folketingsmedlemmer til at bekende kulør, hvis der skal stemmes om en rigsret mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

DF har meddelt Folketingets formand og de øvrige partiers gruppeformænd, at partiet ikke vil følge det sædvanlige clearingsystem ved en rigsrets-afstemning. Dermed bryder DF med den uformelle aftale, der sikrer, at flertallet altid bliver fulgt ved afstemninger, selv om ikke alle kan være til stede.

”Det duer ikke her. Dén dag, hvor en evt. rigsretsag behandles i Folketinget, skal ALLE MFere stemme! Fårene skal skilles fra bukkene! Vi kan ikke have, at nogle folketingsmedlemmer dukker sig og bliver hjemme. Fordi de ikke vil stå ved, hvad de stemmer. Vi skal simpelthen vide, hvem der er FOR og hvem der er IMOD den skændige farce mod Inger Støjberg. Vores 16 medlemmer stemmer selvfølgelig alle imod,” skriver Dansk Folkeparti i en udtalelse.

Pia K: En sjælden og vigtig sag

DFs værdiordfører og medlem af Folketingets præsidium, Pia Kjærsgaard, uddyber overfor Ritzau:

”Vi vil fortælle de partier, vi clearer med, at aftalen er ude af kraft den dag. Og så er resten af Folketinget nødt til at sætte aftalen ud af kraft. Dette her er så sjælden og vigtig en sag, at ingen skal have mulighed for at gemme sig ved at være clearet,” siger hun.

Nye Borgerlige bakker op. NBs leder Pernille Vermund har meddelt, at NBs fire i folketingsmedlemmer alle vil deltage og stemme nej, hvis det kommer til en rigsrets-afstemning.

Pia Kjærsgaard med Instrukskommissionens beretning i barnebrudssagen. DF mener, at det vil være ude af proportion at indlede en rigsretssag mod Inger Støjberg.

“Skal følge deres samvittighed”

Foreløbig har Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Liberal Alliance meddelt, at de vil stemme for en rigsret mod Inger Støjberg. Socialdemokratiet, Konservative Folkeparti og Venstre tager først stilling på gruppemøder i denne uge.

”Man kan godt forestille sig, at der i Venstre og Socialdemokratiet var nogle medlemmer, der måske havde lyst til at stemme imod en rigsret, men som kan være tilbøjelige til ikke at gøre, fordi de vil følge ledelsen. Men man er nødt til ene og alene at følge sin egen samvittighed. Der skal ikke tages hensyn til andet. Og det bliver man nødt til, når clearingsystemet er ophævet,” siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

Dansk Folkeparti kalder sagen mod Inger Støjberg en heksejagt. Den burde ikke føre til mere end en næse, mener DF. Her ses Inger Støjberg og DFs formand Kristian Thulesen Dahl under en debat i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sagen mod Inger Støjberg skyldes, at hun som udlændinge– og integrationsminister i 2016 besluttede, at alle asylpar skulle adskilles uden individuel vurdering, hvis bruden var under 18 år. Denne beslutning blev efter få uger erklæret ulovlig af Folketingets ombudsmand, og Instrukskommissionen konkluderede i december i en redegørelse, at Inger Støjberg har afgivet urigtige oplysninger til Folketinget. Dansk Folkeparti mener dog ikke, at sagen rækker til mere end en ’næse’ til Støjberg, og DF kalder rigsrets-planerne for ude af proportion og en hetz mod den tidligere minister.

Læs også:

DF vil have undersøgt ’næser’ til ministre: Støjbergs lovbrud ikke værre end mange andre sager

DF afviser rigsretssag: “Støjberg er udsat for en hetz”