DF vil have undersøgt ’næser’ til ministre: Støjbergs lovbrud ikke værre end mange andre sager

0
2010
DFs Morten Messerschmidt (DF) vil have de sidste 30 års sager om politiske næser gennemgået for at se, hvad praksis har været på området. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

En rigsretssag mod Inger Støjberg vil være ude af proportion, mener DFs næstformand Morten Messerschmidt. Han foreslår, at advokater skal gennemgå 30 års minister-næser

Manglende orientering af Folketinget. Urigtige oplysninger til Finanstilsynet. Forhastet lovgivning. Forsinkede svar til Folketinget. Manglende styr på styrelse.

Sådan lyder nogle af de begrundelser, som gennem årene har fået Folketinget til at uddele såkaldte ‘næser’ – dvs. udtale kritik – af ministre.

I alt er der givet 60 næser fra Folketinget siden 1990, og står det til Dansk Folkeparti, burde sagen mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg heller ikke føre til mere, end at Folketinget giver hende en næse.

For Støjbergs beslutning fra 2016 om at kræve alle asylpar adskilt, hvis den ene part var under 18 år, var ikke et større lovbrud, end mange af de sager, som tidligere har udløst næser til ministre. Det mener Dansk Folkeparti.

Alligevel tegner der sig et flertal for at indlede en rigsretssag mod Støjberg, og det får nu Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt til at stille et forslag i Folketinget. Messerschmidt foreslår, at Folketinget udpeger nogle advokater, der skal gennemgå alle 60 minister-næser, som Folketinget har uddelt siden 1990. Formålet skal være at kortlægge praksis på området.

Dansk Folkeparti kalder sagen mod Inger Støjberg en heksejagt. Den burde ikke føre til mere end en næse, mener DF. Her ses Inger Støjberg og DFs formand Kristian Thulesen Dahl under en debat i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Sagen er jo – desværre, kan man sige – at der er mange sager, hvor en minister har været på den forkerte side af loven. Men hvor man har valgt en næse,” siger Morten Messerschmidt til Ritzau.

Han kalder sagen mod Støjberg for en politisk vendetta og mener, at det vil være ude af proportion, hvis den tidligere Venstre-minister stilles for en rigsret.

“Her trækker man pludselig en bazooka frem, hvor man hidtil kun har brugt en vandpistol,” siger Morten Messerschmidt.

“Her trækker man pludselig en bazooka frem, hvor man hidtil kun har brugt en vandpistol”

Morten Messerschmidt, DFs næstformand, til Ritzau

Om det ender med en rigsret, afgøres i Folketinget i denne uge. Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Liberal Alliance har foreløbig meddelt, at de støtter en rigsret mod Inger Støjberg. Venstre, Konservative og Socialdemokratiet tager stilling på gruppemøder i denne uge. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har som de eneste partier meddelt, at de vil stemme imod.