Hundredtusinder krydser grænsen til USA trods dræbende varme

0
1289
Menneskesmuglere trækker gummibåde med migranter over Rio Grande på grænsen mellem Mexico og USA. Foto: PAUL RATJE / AFP

Den amerikanske regering har tidligere troet, at antallet af illegale migranter ved grænsen til Mexico ville tage af i sommerens varme. Nu viser det sig, at der i stedet kommer rekordmange

For to måneder siden forventede de amerikanske myndigheder, at de ville tilbageholde en million ulovlige migranter ved grænsen til Mexico i år. Det tal har man allerede tæt på efter at rekordmange forsøgte at komme over grænsen de steder, hvor der ikke er en mur. 188.829 er det officielle tal for juni måned og det omfatter kun dem, som grænsepolitiet og dets hjælpere har stoppet og tilbageholdt.

Eller rettere: dem som myndighederne har ’mødt’. For de myndigheder, der har hænderne fulde med at tage sig af hundredtusinder af illegale indvandrere, er nemlig ganske politisk korrekte. Så når de opdager og tilbageholder migranter, så skriver de i deres rapporter og pressemeddelelser, at de har ’mødt’ eller ’encountered’ migranter.

Amerikanske grænsevagter undersøger migranter, der har krydset grænsen mellem USA og Mexico ved Roma i Texas. Foto: PAUL RATJE / AFP

Og i myndighedernes analyse så er det dem, der bliver stoppet og ofte sendt direkte tilbage, der er mest heldige.

”Vi er midt i den varmeste del af sommeren og vi ser stadig flere opkald fra migranter, der er i nød. De er bare blevet efterladt i farligt terræn af menneskesmuglere, der er ligeglade med menneskeliv,” siger den fungerende chef for grænsepolitiet Troy Miller i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

”Selvom vi gør alt hvad vi kan for at finde og redde dem, der er kommet i nød, så er virkeligheden sådan her: terrænet ved grænsen er vanskelig, sommervarmen voldsom og de kilometervis af ørken, som migranterne må gå igennem, er virkeligt brutale.”

Migranterne William Carrillo, 33, Delia Hernandez, 39, og deres søn Hijo Santiago, 4, går i land på bredden af ​​Rio Grande-floden ved Roma i Texas, USA. Foto: REUTERS / Go Nakamura

Fuld amnesti

Den siddende præsident har næsten fået fjernet alle de forhindringer for migranter, som hans forgænger skabte for at bremse strømmen. Senest har regeringen gjort det muligt for domstole at udskyde migranternes afklaring af ret til ophold i lang tid. Dermed kan en migrant trække sin sag ud indtil det bliver nærmest ubærligt politisk og menneskeligt ham.

Joseph R. Biden vil gerne fremstå som den rare onkel efter bidske Trump. Men amerikanerne er klart uenige – et stort flertal er bekymret for den ukontrollerede indvandring og dens følger. Problemet er, at migranterne tror på Biden, når han taler om amnesti for alle.

Han taler også om at fjerne grundene til migration, men det er der naturligt nok ingen der vil høre på. For hvis det var så let at sikre økonomisk vækst, lav kriminalitet og ordentlige politiske og juridiske forhold i Mellemamerika, så var det nok sket for længst. Så på sin egen skæve vis glider USA mod en situation, hvor millioner af migranter pludselig får amnesti og dermed et mørkeblåt amerikansk pas.

En amerikansk grænsevagt har stoppet en gruppe migranter, der netop har krydset grænsen mellem USA og Mexico. Foto: PAUL RATJE / AFP

Der er bare ikke en gang nogen der ved, hvor mange der kan være tale om. De gamle medier taler typisk om elleve millioner, men de tal bygger på tidligere folketællinger. Og man kan spørge sig selv, hvor mange der har lyst til at indrømme, at de er i USA illegalt – og derfor frivilligt fortæller det til de folk, der bliver sendt ud for at foretage folketællinger.

To forskere satte sig i 2018 for at beregne tallet ud fra kendte fakta som udvisninger og registrerede udlændinge i USA. Deres tal er klart højere end mediernes 11 millioner. Gennemsnittet af deres beregninger peger på et dobbelt så højt tal: godt 22 millioner.

Amerikanske grænsevagter stopper migranter, der har krydset grænsen mellem USA og Mexico ved Roma i Texas. Foto: PAUL RATJE / AFP

Covid-19 blandt migranter

Et særligt problem i den nuværende situation er Covid-19 blandt migranterne. Hos dem som grænsepolitiet har tilbageholdt, har der været mindst 20.000, der var syge med Covid-19. I alt meldes der om ni dødsfald på grund af sygdommen.

Samtidig er der stor modvilje mod at lade sig vaccinere. De amerikanske myndigheder tilbyder i samarbejde med de enkelte delstater gratis vacciner til migranter uanset om de bliver sendt hjem igen eller kan blive. Interne tal fra myndighederne, som netmediet Axios har skaffet, viser, at mindst 30 procent af de ulovlige indvandrere nægter at lade sig vaccinere.

Kilder: Spectator, Reuters, Axios, New York Times, New York Post