Pia Kjærsgaard var personlig ven med Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, der døde forleden. Hun fremhæver hans store betydning for kampen for ytringsfrihed – og hans lyse sind, som han bevarede trods dødstrusler og et mordforsøg fra islamister
“Der er jo den risiko, at ens arbejde bliver taget alvorligt!”.
Sådan lader tegneren Kurt Westergaard sig selv sige i en tegning, han engang forærede Dansk Folkepartis stifter og værdiordfører Pia Kjærsgaard. På tegningen sidder Kurt Westergaard foran sin mest berømte tegning – den med Muhammed og bomben i turbanen – og i papirkurven ligger en avisforside med overskriften ”Dødstrussel”.
Pia Kjærsgaard har offentliggjort tegningen på sin Facebookside, hvor hun skriver et personligt mindeord om Kurt Westergaard, som hun blev venner med og som døde onsdag i sidste uge, dagen efter sin 86 års fødselsdag.
Som Pia Kjærsgaard skriver, viser tegningen meget om Kurt Westergaards liv og hvem han var. For selv om han måtte leve med dødstrusler og blev forsøgt myrdet på grund af sin Muhammed-tegning, så bevarede han humoren og sit lyse sind til det sidste.
”Kurt var et menneske, som evnede at bevare et lyst sind til det sidste trods mordforsøget i 2010 som medførte vagter fra PET døgnet rundt, som selvfølgelig havde enorme konsekvenser for ham. Kort efter mordforsøget sagde jeg til ham: ”Kurt, jeg ved godt, du er ateist, men jeg er sikker på, at Vorherre holdt hånden over dig”. Han sad lidt, hvorefter han svarede: ”Nå ja, Vorherre er heldigvis ikke så nøjeregnende”,” skriver Pia Kjærsgaard.
Kurt Westergaards tegning blev trykt i Jyllands-Posten i september 2005 sammen med 11 tegneres fortolkninger af Muhammed. Den fik enorme konsekvenser for Kurt Westergaard, der måtte beskyttes af livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) døgnet rundt og som kun overlevede et mordforsøg fra en islamisk terrorist i sit eget hjem, fordi han søgte tilflugt i sit badeværelse, der var sikret mod attentatforsøg.
“Han viste os vejen”
Kurt Westergaard blev derfor et levende symbol på kampen for ytringsfrihed. Men trods den absurd høje pris, han måtte betale for at gøre brug af sin ret til at ytre sig, beklagede han sig aldrig.
Til Kristeligt Dagblad siger Pia Kjærsgaard om Kurt Westergaards betydning:
“Kurt Westergaard har vist os, at ytringsfriheden er enormt vigtig, men at den også kan koste. Han har vist os vejen, og at vi skal fortsætte ad den vej. I disse dage bliver han hyldet, men det burde han allerede være blevet, da han var i live. Jeg ved dog, at hans familie sætter pris på de pæne ord,” siger Pia Kjærsgaard.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der i årevis har haft Muhammedtegningen som baggrund på sin Ipad, fremhæver også Westergaards store betydning både for Danmark og for hende personligt.
“Han har haft en meget stor betydning for mig personligt, og han har i høj grad defineret mig som politiker. Hans stærke kamp for ytringsfriheden og hans fantastiske streg har stor betydning for Danmarks plads i verden. Altid på frihedsværdiernes side,” skriver Inger Støjberg på Facebook, hvor hun – selvfølgelig – bringer Muhammedtegningen.
Jyllands-Posten: Vores alles kamp mod ufriheden
Kurt Westergaards gamle arbejdsplads, Jyllands-Posten, der også har været mål for islamisternes dødstrusler og terrorforsøg, skriver sådan her i anledning af Kurt Westergaards død:
” Ved Kurt Westergaards død er det vigtigere end nogensinde at understrege, at den kamp for ytringsfriheden, som blev hans skæbne, er vores alles kamp mod ufriheden”.
Kurt Westergaard døde efter et længere sygdomsforløb. Han efterlader sig hustruen Gitte, deres fem sammenbragte børn, 10 børnebørn og et oldebarn.