Hardliner ny tysk sundhedsminister

0
1421
Den nye tyske regering med kansler Olaf Scholz i midten. Sundhedsminister Karl Lauterbach er nummer fem fra venstre i øverste række. Foto: REUTERS/Staff/Files

Den kommende kansler Olaf Scholz overraskede i dag mange med sit valg af eget partis noget aparte sundhedsordfører Karl Lauterbach som sundhedsminister

Karl-Knall! er han for længst blevet døbt i folkemunde og den mere grovkornede del af tysk presse bruger gerne det øgenavn. Fra at være en meget anonym socialdemokrat i Forbundsdagen har corona gjort ham til en af de mest kendte tyske politikere. Og mest af alt er han kendt for at ville stramme restriktioner nærmest inden de var indført.

Mens andre sundhedspolitikere indimellem har givet sig en tænkepause og holdt sig tilbage fra at optræde i medierne hver dag, har Lauterbach turneret fra det ene tv-studie til det næste. En hvirvelvind af en mand, der altid mener det samme som den siddende kansler og hvis sprogblomster er uforlignelige. Det samme er hans omgang med fakta – som han ofte misforstår eller udlægger så det passer i hans katastrofefortælling.

Og når han tager fejl af fakta, så virker det altid som et forsøg på at øge panikken i det i forvejen skræmte Tyskland. Man kunne godt få det indtryk, at Karl Lauterbach godt kan lide at herse med andre og bestemme over dem. Så sent som i aftes – få timer før hans udnævnelse blev kendt – var han igen i tv-studierne for at vise hvor bekymret han er for udviklingen.

Denne gang langede han ud efter dem, der vælger ikke at blive vaccineret. Han mener det er nødvendigt at tvangsvaccinere alle skeptikerne. ”Uden kan vi slet ikke klare det,” sagde han på sin sædvanlige, simple facon.

Det er ide, som andre politikere deler, men som også i Tyskland vil være meget kontroversielt. Og Lauterbach kom med forslag på et tidspunkt, hvor han må have kendt til, at han i dag skulle tone frem som den kommende sundhedsminister.

Splitter Tyskland

Tyskerne er meget splittet i forhold til de skrappe restriktioner, der nu for tredje vinter i træk rammer dem. Et eksempel er en afstemning i hjemmesiden for avisen Bild, hvor mere end 300.000 har stemt i skrivende stund. Og brugerne er nogenlunde lige delt i spørgsmålet om hvorvidt Karl Lauterbach er et godt eller skidt valg som sundhedsminister.

Han er selv måske godt tilfreds med opbakning fra hver anden. Men faktisk støtter et stort flertal den hårde kurs med restriktioner og udskamning af alle ikke-vaccinerede, så i det lys har han mistet opbakning allerede inden starten.

Kilder: Reuters, Bild, Spiegel