Ældre Sagen: Finanslov er skuffende og beskæmmende

0
1811
Finansminister Nicolai Wammen præsenterer Finansloven sammen med repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er skuffende og beskæmmende, at der kun er sat 125 mio. kroner af til at give ældreplejen et løft i 2022, mener Ældre Sagen

Syv linjer på side 10 i Finansloven. Så meget fylder punktet “Værdig ældrepleje” i den finanslov for 2022, som regeringen, støttepartierne i rød blok og Kristendemokraterne præsenterede mandag.

Hele finansloven er på 26 sider, så ældrepleje er kun en sidebemærkning i finansloven, og sådan ser det også ud økonomisk. Finanslovspartierne har sat 125 millioner kroner af til en ekstra indsats på ældreområdet, og det er alt, alt for lidt, mener Ældre Sagen.

“Det er skuffende og beskæmmende, at forligspartierne kommer med en finanslov, der forudsætter, at man for 125 mio. kr. kan gøre op med de uværdige forhold, som mange tusinde svækkede ældre lever under,” siger Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup til organisationens hjemmeside.

Så meget fylder finanslovsaftalens afsnit om løft til ældreplejen.

73.000 får for lidt hjælp

Ældre Sagen mener, at der er brug for tre mia. kroner, blandt andet en milliard kroner til bedre hygiejne. I følge organisationen mangler 73.000 svækkede ældre den hjælp, de har brug for. Både i hjemmeplejen og på plejehjem.

“Vi hører mange flotte ord, men vi ser ingen handling. Dette er den tredje finanslov i træk, hvor Folketinget ikke sætter noget markant af til ældreområdet,” siger Bjarne Hastrup til aeldresagen.dk. Tusindvis af svækkede ældre kan ikke få hjælp til at komme i bad og få gjort rent, når de har brug for det, hvilket vi har dokumenteret håndfast – også i år,” fortsætter han.

“Det er uforståeligt, at man ikke tager problemerne mere alvorligt,” siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup. Foto: Jeppe Bjørn

For lille regulering af pension

Ældre Sagen kritiserer også, at folkepensionens kun reguleres med 1,2 procent, selv om priserne stiger med 3-4 procent.

“I 2018 lovede politikerne ellers, at folkepensionen skulle følge lønudviklingen. Det ser ikke ud til at være tilfældet i 2022, hvor folkepensionen kun stiger med 1,2 pct., mens DA har opgjort lønstigningen på det private arbejdsmarked til 1,9 pct,” skriver Ældre Sagen.

FAKTA: Det står der i finanslovsaftalen om ældrepleje

Værdig ældrepleje

“Regeringen og Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er enige om at prioritere en ramme på 125 mio. kr. årligt i perioden 2022-2025 til at bidrage til en værdig ældrepleje. Rammen bygger oven på det markante løft på 4,6 mia. kr. af kernevelfærden i de seneste års økonomiaftaler med KL samt rammen på 0,5 mia. kr. årligt til højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen for at give bedre vilkår for vores ældre, som prioriteret med Aftale om finansloven for 2021. Aftalepartierne er enige om at drøfte udmøntningen af rammen på baggrund af et oplæg fra regeringen i foråret 2022”