Messerschmidt skaffede oplysninger på 15 minutter, som Mette F. nægter at kunne svare på

0
10824
Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste på samrådet, at hun har noget overblik over, hvor mange mobiltelefoner hun har haft i sin tid som statsminister. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen afviste på samråd om sms-sagen, at hun kan fortælle, hvor mange mobiltelefoner hun har haft. De samme oplysninger fik Morten Messerschmidt udleveret på bare 15 minutter fra Folketingets it-afdeling midt under samrådet

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) ikke kan svare på, hvor mange mobiltelefoner hun har haft i sin tid som statsminister, så skulle DFs næstformand Morten Messerschmidt bare bruge et kvarter på at få oplyst hos Folketingets it-afdeling, hvor mange mobiler og ipads han har haft i sin tid i Folketinget.

Det demonstrerede Morten Messerschmidt, da statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup tirsdag formiddag var kaldt i samråd i Folketingets retsudvalg om den mystiske sletning af sms’er, som statsministeren og andre statsministerielle topfolk har foretaget under minksagen.

Statsministeren har tidligere ladet forstå, at hun ikke ved, hvor mange mobiltelefoner, hun har haft som statsminister, og det gentog hun flere gange på dagens samråd, som DFs gruppeformand Peter Skaarup havde indkaldt til.

”Jeg må være helt ærlig om, at jeg som landets statsminister under en national krise ikke kunne drømme om at gå op i, hvor mange telefoner, jeg har haft i samme periode. Det kunne jeg ikke drømme om,” sagde Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) upå vej tilk dagens samråd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fik oplysninger sendt på 15 minutter

Men det burde ikke være så svært at finde ud af, viste Morten Messerschmidt på samrådet. Undervejs i samrådet skrev han en e-mail til Folketingets it-afdeling, og bare 15 minutter senere modtog han en detaljeret liste, der på klokkeslæt oplyser, hvad og hvornår han har modtaget og afleveret it-udstyr til it-afdelingen.

“Jeg kan se, at jeg den 15. september 2020 kl. 14.30 har modtaget en Iphone 11 64 GB Black, og samtidig har jeg afleveret en Iphone 64 GB Spacegrey…,” begyndte Morten Messerschmidt at læse op fra listen, hvorefter han sagde til statsministeren:

“Det jeg bare tænker er, at når nu Folketingets it-afdeling så hurtigt er i stand til at oplyse så specifikt de enheder, jeg er skiftet mellem som henholdsvis EU-parlamentariker og folketingsmedlem, hvordan kan det så være så utroligt svært for statsministeren at oplyse det samme?”.

Mette Frederiksen mener dog ikke, at Statsministeriet og Folketinget kan sammenlignes på det område:

”Hvad it-afdelingen i Statsministeriet kan svare på og ikke svare på, det er… det er normalt ikke et anliggende for statsministeren at svare på. Jeg erindrer heller ikke, at en statsminister før er blevet spurgt til disse forhold,” sagde Mette Frederiksen.

Alex Vanopslagh (LA) og Morten Messerschmidt (DF) på dagens samråd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

18 enheder udleveret

På samrådet kom det frem, at Statsministeriet har udleveret i alt 11 iPhones og syv iPads til politiets teknikere, men at det ikke har været muligt at genskabe sms’erne på nogen af disse enheder. Justitsminister Nick Hækkerup afviste på samrådet, at regeringen vil lade private eksperter gøre et forsøg på at genskabe sms’erne.

Ud over Mette Frederiksen har departementschef Barbara Bertelsen, statsministerens særlig rådgiver Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape haft deres mobiltelefoner indstillet til automatisk at slette sms’er efter 30 dage. Derfor har Minkkommissionen ikke kunnet få adgang til sms’erne fra disse nøglepersoner i Statsministeriet fra dagene, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning om at slå alle landets mink ihjel.

I følge statsminister Mette Frederiksen, er det departementschef Barbara Bertelsen, der har rådet hende og de andre ledende medarbejdere til at slette sms’er af ‘sikkerhedshensyn’.

”Jeg tror statsministeren skjuler noget,” sagde DFs gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup efter samrådet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skaarup: Statsministeren holder noget skjult

Efter samrådet var DFs Peter Skaarup ikke tilfreds med de svar, som Mette Frederiksen og Nick Hækkerup gav om sms-skandalen. Han køber ikke statsministerens forklaring om, at sletningen af sket for bl.a. at begrænse risikoen for at fremmede magter skulle kunne få fingre i statsministerens sms’er.

”Statsministeren skal både genskabe sms’erne og den tillid, der skal være mellem statsministeren og Folketinget. Den tillid er brudt, og der kommer ikke nogen forklaringer fra statsministeren i dag. Derfor er vi nødt til at have et nyt samråd, hvor hun må forklare, hvorfor hun og andre topfolk i statsministeriet har slettet sms’er. Ingen tidligere statsministre og ingen andre ministre sletter sms’er efter 30 dage. Hvorfor gør hun det så? Det forstår jeg ikke et pluk af,” sagde Peter Skaarup efter samrådet til TV2 News.

”Statsministeren skal både genskabe sms’erne og den tillid, der skal være mellem statsministeren og Folketinget”

Peter Skaarup til TV2 News

På spørgsmålet om, hvorfor han tror, statsministeren har slettet sms’er, svarede Skaarup:

”Jeg tror statsministeren skjuler noget. Jeg tror, hun ønsker at holde noget væk fra Folketinget. Jeg kan ikke se, hvilke sikkerhedsmæssige hensyn der skal gøre, at hun skal slette sms’er efter 30 dage. Jeg kan heller ikke se, hvorfor hun ikke kan oplyse, hvilke telefoner hun har haft adgang til som statsminister,” sagde Peter Skaarup.