Hård kritik af svensk valgsystem: Forsvundne stemmesedler og manglende hemmelighed

0
3228
Hvem vil du stemme på? Stemmesedler for hvert parti ligger fremme i valglokalet, så alle i lokalet kan se, hvem man vil stemme på, med mindre tager flere stemmesedler med i en boksen. SystemFoto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen opfordrer internationale organisationer som Europarådet til at lægge pres på Sverige for at ændre valgsystemet

For to uger siden var DFs europaparlamentariker Morten Messerschmidt ude med en skarp kritik af det svenske valgsystem, og nu er endnu en dansk politiker på banen med kritik af svenskernes særlige måde at stemme på.

Det er Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, der tidligere har fungeret som  valgobservatør ved valg i Rusland og Østeuropa for Europarådet og for OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Han kritiserer ligesom Messerschmidt, at der ikke er tilstrækkelig hemmelighed omkring afstemningen. Valghandlingen foregår ved, at hvert parti har en stemmeseddel, som ligger frit fremme i valglokalet. Alle kan se, hvilket parti man stemmer på, med mindre man tager flere stemmesedler med ind i valgboksen.

»Jeg har været valgobservatør i rigtig mange lande for både OSCE og Europarådet, og hvis dette foregik i de lande, så ville man have udtalt skarp kritik af det,« siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Flere svenske medier rapporterede søndag om problemer på valgsteder med stemmesedler, der forsvandt eller ikke var lagt frem. I følge Sverigedemokraterne forsvandt stemmesedler flere steder i Stockholm “lige så hurtigt, som de blev lagt frem”.

“Det er indlysende, at nogen har gjort det forsætligt. Det er noget vi skal gå videre med og rapportere til myndighederne,” siger Peter Wallmark fra Sverigedemokraterne til StockholmDirekt.se.

Partiet havde sat 100 partifolk til at køre rundt til valgsteder og sikrer, at der blev fyldt op med stemmesedler, hvis der manglede nogen.

Rejser sagen i Europarådet

Michael Aastrup Jensen har også hørt historierne om manglende stemmesedler:

»Det viser bare endnu mere, at systemet ikke er demokratisk,” siger han til Berlingske.

Han vil nu tage sagen op i Europarådet:

»De internationale organisationer må lægge pres på Sverige, så vi kan få indført et demokratisk system, der sikrer den grad af hemmelighed og lige vilkår for partier, som vi selvfølgelig forventer i et land som Sverige,« siger Venstres udenrigsordfører.

Læs også: Morten Messerschmidt: Send valgobservatører til Sverige

PRÆCISERING: ditOverblik.dk har tidligere skrevet, at Michael Aastrup Jensen fungerede som valgobservatør ved Rigsdagsvalget. Det ikke korrekt. Vi beklager misforståelsen.