Morten Messerschmidt: Send valgobservatører til Sverige

0
5080
Morten Messerschmidt, folketingsmedlem, Dansk Folkeparti.

Det svenske valgsystem bryder med fundamentale principper, mener Morten Messerschmidt (DF). OSCE sender to observatører til rigsdagsvalget 9. september, men det er alt for lidt, mener Messerschmidt, som kalder den svenske måde at stemme på “bizar”

Forestil dig et folketingsvalg, hvor der ligger stemmesedler for hvert parti fremme i valglokalet, og hvor du skal tage en seddel for det parti, du gerne vil stemme på?

Sådan foregår rigsdagsvalget i Sverige. Alle kan se, hvad du har tænkt dig at stemme, og det har flere gange udløst kritik fra bl.a. Danmark, hvor ikke mindst Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt har tordnet mod det svenske valgsystem.

Nu gør han det igen, og Messerschmidt får opbakning fra OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. I hvert fald har OSCE besluttet, at der skal sendes to valgobservatører til Sverige for at overvåge rigsdagsvalget 9. september.

Se Expressen.se: Observatörer ska övervaka det svenska valet

Bryder med fundamentale principper

To observatører er dog alt for lidt, mener Morten Messerschmidt. Han vil kontakte OSCE for at foreslå, at der sendes et helt valgobservationshold til rigsdagsvalget. Det vil sige samme antal valgobservatører, som OSCE sender til Rusland, Aserbajdsjan, Tyrkiet og andre lande, hvor der er mistanke om uregelmæssigheder ved parlamentsvalg.

”Det svenske valgsystem bryder med det helt fundamentale princip, at valghandlingen skal være hemmelig. At man skal kunne afgive sin stemme i sikkerhed for, at ingen ved hvad man stemmer. Og når man kender bare lidt til den betændte svenske politiske debat, hvor der finder en stigmatisering sted af folk, der støtter Sverigesdemokraterne, så kræver det ikke meget fantasi at forestille sig, hvad der bliver tænkt om folk, der tager en stemmeseddel for Sverigesdemokraterne,” siger Morten Messerschmidt, som har lagt en video op på sin facebookside, hvor han kritiserer svenskernes måde at stemme på.

”Jeg gør ikke det her for at støtte et bestemt parti. Jeg synes bare grundlæggende det er en uskik, at man ikke formår at leve op til noget så principielt som at valghandlingen skal være hemmelig. Det ville svare til, at vi ikke havde noget gardin for stemmeboksen i Danmark,” siger Messerschmidt.

”Det svenske valgsystem bryder med det helt fundamentale princip, at valghandlingen skal være hemmelig”

Morten Messserschmidt (DF)

“Risiko for uregelmæssigheder”

Han har selv flere gange været valgobservatør for OSCE i tidligere østblok-lande og er klar til at melde sig igen, hvis organisationen beslutter sig for at sende et større hold til Sverige.

”Jeg vil nu kontakte til OSCE og Venedig Kommission (rådgivende institution under Europarådet bestående af forfatnings- og menneskerettighedseksperter, red.). Når man ser, hvor tilspidset den svenske debat er, er sandsynligheden for uregelmæssigheder ret overhængende,” mener Morten Messerschmidt.

Valgsedler var væk

Der har været flere uregelmæssigheder i forbindelse med brevafstemningen, som startede i sidste uge. Svenske medier har skrevet om afstemningssteder, hvor der ikke var lagt valgsedler for alle partier frem. Det gælder både stemmesedler fra Sverigedemokraterne og Kristdemokraterne. Sverigedemokraterne har på den baggrund oprettet en facebookside, hvor man kan rapportere om uregelmæssigheder ved valget.

Ifølge BT sendte Europa-Kommissionen i 2015 et usædvanligt brev til den svenske regering om det problematiske valgsystem.

”Det fremgår tydeligt af EU-reglerne, at medlemslandene har en forpligtelse til at garantere princippet om hemmelige afstemninger,« lød det fra kommissionens direktør Paul Nemitz i følge BT.

Læs svt.se: Valmyndigheten: Har saknats valsedlar för flera partier i röstningslokalerna

“Frit men ikke fair”

Herhjemme har bl.a. lektor Søren Riishøj kaldt valgsystemet for ”frit men ikke fair”:

»Det er en fejl, at der ikke er hemmelig afstemning i Sverige. Når en anden person kan se, hvem man stemmer på, er det forkert, og det bør klart påtales«, sagde Søren Riishøj til Politiken i 2009.

Morten Messerschmidt har tidligere skrevet til både det svenske indenrigsministerium, formanden for EU-parlamentet, OSCE og Venedig Kommissionen. Så vidt han selv husker, fik han aldrig noget svar fra svenskerne.

”Det er et bizart valgsystem, og når et parti, der repræsenterer en stor del af vælgerne, kritiserer systemet og advarer mod uregelmæssigheder, burde advarselslamperne blinke,” mener Morten Messerschmidt.

“Medlemslandene har en forpligtelse til at garantere princippet om hemmelige afstemninger”

Europa-Kommissionen