Greta Thunberg: Stor vrede og ingen virkning

0
4640
Greta Thunberg under sin tale i FN mandag, hvor hun beskyldte verdens voksne for at stjæle hendes barndom, fordi der ikke gøres nok for klimaet. Foto: Johannes EISELE / AFP

Sjældent har en tale ved et FN-møde fået så meget opmærksomhed, som da den svenske miljøaktivist Greta Thunberg gik på talerstolen for at anklage de voksne for at stjæle hendes barndom

Mange har mest af alt lagt mærke til hendes vrede, som hendes beundrere kalder for passion. Uanset hvad man kalder det, står det i grel modsætning til virkeligheden ved mødet. Som det kører nu, vil mødet næppe producere noget, der bare ligner nye begrænsninger i forurening og klimagasser.

Verdens største forurener, Kina, deltager i mødet, men har ikke tænkt at love bare den mindste forbedring. Verdens næststørste, USA, holder sig helt væk, selvom præsident Donald Trump dukkede op en kort stund i går. Mellemgruppen af lande, herunder Europa, ventes at komme med pæne udtalelser og meget lidt handling.

Samlet forventer mange deltagere og observatører, at mødets fine dagsorden helt bliver overskygget af bekymringer om verdens økonomi. Samt af voksende tvivl om, hvorvidt drastiske indgreb og lange diskussioner om plastsugerør er den rigtige vej. Og den tvivl rammer også klimadebattens barneansigt.

Skadelige Greta

Et eksempel er Jake Novak, der skriver for mainstream mediet CNBC. Han skriver i dag direkte, at Greta Thunbergs dominerende rolle i debatten kan skade debatten og i sidste ende miljøet. Han fremhæver, at nok er der mange politikere, der hævder, de er blevet inspireret af hende, men tilføjer, at stadig flere trækker sig fra hende.

Greta Thunberg på et pressemøde i New York. Foto: Kena Betancur / AFP

”Der er også mange observatører, der er dybt bekymrede over hvad de ser som et indoktrineret barn, der bliver presset af voksne til at aflevere deres politiske argumenter med hendes ungdom som et skjold mod enhver form for kritik,” skriver han videre.

Læs Jake Novaks kommentar på CNBC her: How 16-year-old Greta Thunberg’s rise could backfire on environmentalists

 Svensk særstandpunkt

Mediedækningen af Thunberg og hendes kraftfulde taler bliver altså stadig mere afdæmpet. Den store undtagelse er svensk presse, hvor Klima-Greta efterhånden er et ufejlbarligt orakel. Her er der ros til hende for mod og hjerte – og alle, der formaster sig til at kritisere hende, bliver affærdiget som højreorienterede.

Det mest bizarre er dog, at svensk presse referer til et kort møde mellem Thunberg og Trump, der angiveligt skulle være forløbet i en meget kold stemning. Andre aviser har ikke lagt mærke til mødet. Det gælder for eksempel New York Times, der følger stort og småt hos FN, der netop nævner, at de to ikke mødtes.

Sikkert er det, at den amerikanske præsident ikke kunne lade være med at omtale Greta Thunberg i et tweet som et sødt barn. Man kan bestemt diskutere, om den slags ironi er passende. Svensk presse fordømmer den i hårde vendinger.

Donald Trumps ironiske tweet har skabt vrede i Sverige.