Glæde hos DF-ordfører: Muslimsk friskole mister statsstøtte

0
1737
Iqra Privatskole i det københavnske nordvestkvarter er en af de skoler, der allerede har mistet sit statstilskud.

Landets største muslimske friskole Iqra Privatskole i Københavns nordvestkvarter mister sit statstilskud. ”For hver muslimsk friskole, der får frataget sit statstilskud, jo gladere bliver jeg,” siger DFs skoleordfører Alex Ahrendtsen

OPDATERET Det er slut med at udbetale statslige millioner til den muslimske friskole Iqra i det københavnske Nordvestkvarter, og det glæder Dansk Folkepartis skoleordfører Alex Ahrendtsen.

”For hver muslimsk friskole, der får frataget sit statstilskud, jo gladere bliver jeg. For det første har de ofte rod i tingene, for det andet er der ofte ekstreme personer involveret i driften af skolerne, og for det tredje arbejder de ikke for integration. De arbejder tværtimod for at adskille sig fra det danske samfund og for at opdrage børnene efter islamiske værdier,” siger Alex Ahrendtsen.

Skulle betale 16,2 mio. kr. tilbage

Iqra har været i myndighedernes søgelys siden 2017 og skolen blev i februar 2018 pålagt at tilbagebetale 16,2 millioner kroner til staten. Nu har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet besluttet, at det fra december 2018 er slut med at yde tilskud til skolen.

”Det er styrelsens vurdering, at der er væsentlighed usikkerhed om Iqra Privatskoles økonomi og dermed væsentlig fare for, at skolen må lukke på meget kort sigt. Styrelsen skal varetage statens kreditorinteresse og kan derfor ikke fortsætte med at udbetale tilskud til skolen,” siger Birgitte Hansen, direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Skolen mister sit statstilskud, fordi der har været rod med økonomien og ”problemer med undervisningskvaliteten”. Dagbladet BT har desuden afdækket, hvordan skolen har haft forbindelser til moskeen Islamisk Kulturcenter, og at en tidligere leder på skolen har delt videoer fra den islamistiske organisation Hizb Ut-Tharir.

Lovstramninger har virket

Iqra er landets største muslimske friskole med omkring 530 elever. Skolen er den fjerde muslimske friskole, som indenfor de sidste par år har mistet statstilskud, fordi den ikke lever op til friskoleloven. Desuden har en muslimsk efterskole og et privat muslimsk gymnasium fået frataget støtte. Det sker, efter at tilsynet med friskolerne er blevet skærpet to gange over de sidste par år.

”Jeg glæder mig over, at lovstramningerne og investeringer i mere personale i ministeriet, som nu skal godkende nye skoler, har betydet, at vi har fået langt bedre styr på de muslimske friskoler,” siger Alex Ahrendtsen.

Der er stadig 23 muslimske friskoler, der modtager statsstøtte. Dansk Folkeparti ønsker bl.a. et forbud mod udenlandske støtte til friskoler. Det forslag behandles i Folketinget på torsdag.

FAKTA: DISSE SKOLER HAR MISTET TILSKUD

Muslimske friskoler. Afgørelser fra 2017 til dags dato:

  • Iqra skolen (bortfald af tilskud)
  • Al Salaam Skolen (bortfald af tilskud)
  • Nord-Vest Privatskole (bortfald af tilskud)
  • Lykke Skolen (bortfald af tilskud)
  • Hindholm STX (bortfald af tilskud)
  • Phønix Efterskole (lukket grundet faldende elevtal under igangværende tilsynssag)
  • Mina Hindholm Efterskole (ditto)