I weekenden rettede demonstrerende franskmænd i deres gule veste deres vrede mod selve symbolet for Frankrigs storhed, Triumfbuen. Gaden Avenue des Champs-Élysées, der fører op til monumentet, var i demonstranternes vold i timevis og skaderne tælles i millioner. Her mandag strides politikerne om hvem der har ansvaret
Frankrigs mægtige præsident, Emmanuel Macron, forsøger at gøre alt det sædvanlige. Politiet får gradvist flere beføjelser til at slå hårdere tilbage. Og han har beordret sin regeringschef, Édouard Philippe, til at forhandle med demonstranterne.
Elitens problem er her, at de ikke helt ved, hvem de taler med. Mens andre store protester i Frankrig ofte har været organiseret af fagforeninger eller partier, så er der ingen formel ledelse af disse protester. Édouard Philippe har mødtes med en gruppe af demonstranter fredag, men det er uklart om de faktisk repræsenterer hele gruppen af vrede franskmænd.
Her mandag har han så mødtes med folk fra oppositionen, der i meget klare vendinger giver ham selv og hans chef skylden for vreden. Socialisternes leder, Olivier Faure, sagde efter mødet, at præsidenten må se at komme ned fra de høje tinder. Og så opgive de forhadte ændringer af skatterne.
Optøjerne er startet som protester mod højere skatter på brændstof og deltagerne går derfor ofte i de gule veste, man som bilist i Frankrig skal tage på, hvis man har været i et uheld eller bilen er gået i stykker. Undervejs er det blevet til et oprør mod Macron, der ses som elitens mand, der på den ene side rammer de svageste med nye øko-afgifter og på den anden side stryger formueskatten for de stærke.
Situationen fik en historiker i avisen Liberation, der er kritisk overfor Macrons enevælde, til at konstatere:
”For Macron eksisterer de brede masser ganske enkelt ikke.”
Historikeren Gérard Noiriel, der er kendt for at have skrevet et populært værk om det folkelige Frankrig, fremhæver, at landet har en tradition for disse brede protester, der ikke er defineret af partipolitik. Og at Macron, der selv kom til magten ved at appellere bredt, nu må smage sin egen medicin i form af et direkte demokrati og dens vrede.
”For Macron eksisterer de brede masser ganske enkelt ikke.”
Gérard Noiriel, historiker , Liberation
Hårdt mod hårdt
Den franske præsident har også forsøgt sig med den hårde stil. Han har ved flere lejligheder kaldt demonstranterne bøller, der ikke repræsenterer det franske folk. Ved middagstid mandag er i alt 362 franskmænd tilbageholdt af politiet, heraf er 32 mindreårige.
De spontane protester fra Frankrigs glemte fortsætter. I dag bliver en række depoter med brændstof blokeret. Og politiet, der i Frankrig er organiseret i ikke mindre end syv fagforeninger, har bedt om et hastemøde med Macron.
Dagens overraskelse var måske amerikansk. Skuespilleren Pamela Anderson, der bor i Frankrigs næststørste by Marseille sammen med sin fodboldspillende mand, skrev til sine mere end en million følgere på Twitter: ”Jeg foragter vold, men hvad er disse menneskers vold og brændende billeder sammenlignet med den vold, som den franske – og den globale – elite udøver.”