Frygten for en ny bølge af migranter via Balkan

0
2367
Migranter har forsøgt at slippe gennem skovene, hvor den første sne er faldet – men hvor der også stadig ligger miner fra krigen på Balkan i 90’erne. Arkivfoto

I nordenden af Bosnien-Herzegovina samler der sig tusinder af migranter ved den lille by Velika-Kladusa i håbet om at slippe over grænsen til Kroatien og dermed ind i det forjættede EU. Deres hjælpere frygter for en kold vinter, mens kroaterne på den anden side frygter for at migranterne vil bryde igennem grænsen

Blandt kroater har der længe cirkuleret rygter om op til 20.000 til dels bevæbnede migranter. Der er allerede kommet til voldelige sammenstød ved grænsen med det kroatiske grænsepoliti, der dog også selv er berygtet for deres egen hårdhændede stil. Og der har været episoder, hvor migranter har forsøgt at slippe gennem skovene, hvor den første sne er faldet – men hvor der også stadig ligger miner fra krigen på Balkan i 90’erne.

Det fattige land har kunnet flytte nogle af migranterne væk fra grænsen og enkelte har fået tag over hovedet i et forladt hotel. Men i takt med at situationen bliver mere desperat – og fordi der stadig kommer flere til – er der frygt for, at migranterne igen går mod nord. Særligt hvis det lykkes en større gruppe af migranter at slippe igennem grænsen.

Frygt i Wien

Rygterne blandt kroaterne bliver til dels bekræftet af officielle meldinger fra Østrig, der med stigende bekymring følger udviklingen.
”Situationen i Bosnien-Hercegovina og især ved grænsen til Kroatien bliver af europæiske forbindelsesofficerer vurderet som anspændt,” hedder det i en udtalelse fra det østrigske indenrigsministerium. I vurderingen hedder det videre, at man må forvente nye, større forsøg på at bryde igennem grænsen. Sker det, forventer østrigerne, at migranter fra hele Bosnien-Hercegovina vil bryde op og selv forsøge af slippe igennem.
Ny rute for migranter
Der er naturligt nok ikke sikre tal for hvor mange migranter, der samlet er på vej. Men myndighedernes egne tal for ankomne migranter viser, at de nu i højere grad igen kommer via Balkan. Frem til udgangen af oktober noterede de græske myndigheder 42.000 – en stigning på over 50 procent sammenlignet med året før.
I Ungarn, der ellers har forseglet grænsen til nabolandet Serbien i syd, melder lokale om stadig flere migranter, der sniger sig over grænsen længere mod øst fra Rumænien. Hvor de tidligere har samlet sig på landets togstationer i håb at komme på tog mod nord, så forsøger de nu at komme forbi det ungarske politi på anden vis. Øjenvidner fortæller, at de typisk samles op efter grænsen af biler, der så kører dem mod nord.