EU åbner ny konflikt med medlemsland

0
2154

EU-kommissionen har i dag for første gang startet en sag mod et medlemsland på grund af for store underskud og for stor gæld. Det er her Italien og dens nye populistiske regering, som risikerer EU-bøder for milliarder. Og de kan ikke regne med hjælp fra de andre lande, der er i åben konflikt med EU

Italiens budget viser et underskud på 2,4 procent, da den nye regering ikke vil hæve skatterne for at betale for deres ideer – herunder et minimum af socialhjælp og en lavere pensionsalder. Det er ikke i sig selv nok til at komme i unåde i Bruxelles, da landene i princippet har lov til at have et underskud på tre procent. Det havde Portugal i 2017, mens Spanien faktisk brugte 3,1 procent mere, end hvad der kom ind i skatter.

Det er derimod underskuddet sammen med landets lammende store gæld, der er baggrunden for EU’s indgreb. Gælden nåede allerede sidste år op på knap 132 procent af landets bruttonationalprodukt – en kedelig rekord i EU. Udtrykt på en anden måde så skal italienere bruge alt hvad de skaber i et år og fire måneder for at slippe ud af gælden.

Ingen hjælp fra andre

Inden det kommer til en egentlig retssag mod Italien, skal sagen diskuteres af finansministrene fra de 18 andre Euro-lande. Her kan Italien ikke regne med nogen hjælp, da de lande, der er i åben konflikt med kommissionen – som Polen, Ungarn og Storbritannien – alle står udenfor euroen. Og foreløbig har ingen af de andre lande udtrykt forståelse for italienernes ønske om at bruge penge på en mere socialt fair politik.

Det er omvendt netop landets store gæld, der kan være Italiens ven i denne sag. Gælden er på 2300 milliarder euro og det meste af ligger som statsobligationer i banker i Italien og andre EU-lande. Særligt franske banker og til dels tyske banker har købt obligationerne og dermed lånt italienerne milliarder mod bedre renter, end de ellers kunne have fået.

Så hvis EU-kommissionen skærper konflikten med Italien og udsteder milliardbøder, risikerer en række banker at gå under. Og dermed er EU i en værre krise end under finanskrisen for ti år siden.