Fransk forfatter: Tørklædet er islamismens trojanske hest

0
6157
Hijaben, det muslimske hovedtørklæde, blev ligestillet med frihed i kampagne, der nu er trukket tilbage. Arkivfoto

Den franske forfatter og tidligere minister Jeannette Bougrab, der var kæreste med satirebladet Charlie Hebdos myrdede chefredaktør, advarer i nye bog mod det muslimske tørklæde, som i følge hende har til formål at tvinge kvinder ud af det offentlige liv

”Overalt stiger islamisternes pres for at tildække kvinderne og presse dem ud af gadebilledet og dermed helt ud af det offentlige liv. Men alligevel er folk overbevist om, at den slags aldrig vil ske her i Europa. Men det er allerede i fuld gang. Den islamiske koldbrand breder sig langsomt i Vesten, hvor den næres af især venstrefløjens velvillige naivitet”.

Sådan lyder et skarpt citat i denne uges udgave af Weekendavisen. Det kommer fra den franske forfatter og tidligere minister Jeannette Bougrab, som er aktuel med bogen ”Lettre aux femmes voilées et à ceux qui les soutiennent”. Oversat til dansk betyder det ”Åbent brev til kvinder med slør og dem der støtter dem”.

Jeannette Bougrabs bog, hvis titel oversat til dansk lyder ”Åbent brev til kvinder med slør og dem der støtter dem”.

Jeannette Bougrab var kæreste med Charb, satirebladet Charlie Hebdos chefredaktør, der blev myrdet under det terrorangreb på Charlie Hebdos redaktion den 7. januar 2015, der kostede 12 mennesker livet. Hun har længe været en skarp kritiker af islam og var umiddelbart efter attentatet på Charlie Hebdo tvunget til at gå i eksil i Finland med sin otteårige datter. I sin nye bog går hun til kamp mod det muslimske tørklæde hijab, som hun kalder ”islamismens trojanske hest”.

“Tørklædet er et våben”

Jeannette Bougrab, der er jurist og tidligere ungdomsminister, mener at hovedtørklædet er ”et af de vigtigste våben i islamisternes hegemoniske erobringstogt”. Det siger hun til Weekendavisens journalist, som har mødt hende i Paris, hvor hun insisterer på at leve uden politibeskyttelse, selv om hun er et kendt ansigt.

Kort forinden er hun blevet overfaldet på gaden af en rasende muslimsk mand, men det får hende ikke til at dukke sig. For det er nødvendigt at sige fra, mener Bougrab, der kritiserer, at det altid er de tørklædeklædte kvinder, der bliver taget i forsvar:

”Er det ikke vigtigere at forsvare de kvinder, der mod deres vilje bliver tvunget til at dække sig til af deres omgivelser, end de mindretal, som gerne bærer hijab eller chador, fordi de tilhører en fundamentalistisk minoritet, hvis arkaiske livssyn slet ikke hører hjemme i et moderne samfund,” siger hun til Weekendavisen.

Vestens blindhed

Hun mener, at vi i Vesten er blinde overfor de globale tendenser i islamismen, og siger, at ”det er at stikke blår i øjnene på sig selv”, hvis man underkender betydningen af det muslimske tørklæde. For ifølge Jeannette Bougrab har tørklædet et klart mål: at gemme kvinden væk og tvinge hende ud af det offentlige liv. Det finder hun dokumentation for i den måde, som kvinder behandles på i en række muslimske lande i både Asien og Mellemøsten.

”Det skorter jo ikke just på skæbnesvangre forvarsler: I muslimske lande over hele kloden trædes kvindens rettigheder under fode, og det første skridt er altid tildækningen,” siger Jeannette Bougrab og nævner som eksempel den iranske revolution, hvor hovedtørklædet blev et vigtigt symbol for islamisterne.

Misforståede hensyn

Hun slutter interviewet i Weekendavisen med en appel om, at droppe ”de misforståede hensyn til fundamentalisterne”:

”Vi lukker sluserne op, fordi den krybende underkastelse sker under påskud af hensyn til religionen. Det er vigtigt at holde sig for øje, at de rettigheder og det demokrati, vi forsvarer, ikke betyder noget som helst for islamisterne. De skal bare bruge demokratiet én gang: til at komme til magten,” siger Jeannette Bougrab, der fastslår at hun fører kampen for sin datter og hendes fremtid.

Jeannette Bougrabs bog er udkommet på fransk på forlaget Cerf. Den kan købes her