Vigtig forskning i Grundtvig risikerer at blive sat i stå

0
3180
Det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe ved statuen af Grundtvig, der står i Vartov i København, hvor Grundtvig var præst. Radikale var med til at oprette Grundtvig Centret, men nu vil den socialdemokratiske regering fjerne støtten til centrets forskning, og de radikale vil endnu ikke sige, om de vil gå imod. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix

Regeringen har ikke sat penge af på Finansloven til at fortsætte Grundtvig Centret, der er i gang med at samle, kommentere og digitalisere alle Grundtvigs tekster

Digteren, præsten og politikeren N. F. S. Grundtvig er en af de allerstørste skikkelser i dansk åndsliv, og netop nu er Grundtvig Centret midtvejs i arbejdet med at samle, kommentere og digitalisere Grundtvigs ca. 1000 tekster. Et forskningsarbejde, der startede i 2010, og som er planlagt til at fortsætte frem til 2030.

Men nu risikerer arbejdet at blive sat helt i stå. Regeringen har nemlig ikke sat penge af på finansloven til at fortsætte Grundtvig Centret, og regeringens støttepartier er meget vævende, når de bliver spurgt, om de vil være med til at finde de 10 millioner kroner, som det årligt koster at drive centrets forskning.

Dansk Folkepartis forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl er fortørnet. Forud for tirsdagens forhandlinger om forskningsreserven på Finansloven siger han til Kristeligt Dagblad:

”Det vil være tåbeligt og spild at stoppe nu. Dansk Folkeparti kæmper i forbindelse med forhandlingerne om forskningsreserven for at sikre, at midlerne afsættes på reserven for 2020,” siger han.

Venstres forskningsordfører Ulla Tørnæs kalder det ”fuldstændig forkert” at kortslutte arbejdet med Grundtvig:

”Jeg har fra det første møde i forhandlingskredsen sagt, at det er et krav fra Venstre, at Grundtvig Centeret kommer med på finansloven. Det har vi gentaget og gentaget, men ministeren er desværre ikke særlig lydhør over for det,” siger hun.

”Det vil være tåbeligt og spild at stoppe nu”

Jens Henrik Thulesen Dahl, forskningsordfører (DF), til Kristeligt Dagblad

Radikal ordfører: Nu må vi se

De konservative vil også presse på for at fortsætte bevillingen, men hos regeringens støttepartier er der ikke samme direkte opbakning. Enhedslistens ordfører synes ”personligt det er godt projekt” men vil ikke garantere opbakning. SF’s ordfører udtrykker ”god vilje” men siger også at det ikke har ”allerhøjeste prioritet”.

Hos Det Radikale Venstre er der heller ingen løfter:

”Jeg har kun det kedelige svar, at vi jo sidder midt i forhandlingerne, og at der er mange forskellige prioriteringer på bordet. Nu må vi jo se, hvad vi kan blive enige om, når pengene skal fordeles,” siger partiets forskningsordfører, Stinus Lindgren.

Det Radikale Venstres Marianne Jelved var ellers blandt initiativtagerne til Grundtvig Centret.

Forfatteren Svend Brinkmann kalder planerne om at fjerne bevillingen for ”så åndløs, at det ikke er til at holde ud”.

Grundtvig Centrets foreløbige arbejde kan ses her.

FAKTA: N.F.S. Grundtvig

N.F.S. Grundtvig (1783-1872) var en af de betydeligste personligheder i 1800-tallets danske åndsliv. Han var digter, præst, historiker, politiker og pædagogisk tænker. Hans omfattende virke har sat afgørende præg på dansk samfundsbygning, kultur og kirkeliv.

Næsten en tredjedel af salmerne i Den Danske Salmebog er enten digtet eller gendigtet af Grundtvig. Blandt de mange Grundtvig-salmer er “Dejlig er den himmel blå”, “I al sin glans nu stråler solen” og “Nu falmer skoven trindt om land”.

Kilde: grundtvigsværker.dk og kristendom.dk