Nyt fængsel i Grønland kan ikke skaffe betjente – lønnen er alt for lav

0
6607
Anstaltens lukkede afdeling er omkranset af en fem meter høj ringmur, som er udsmykket med kunst af Aka Høegh. Foto: Kriminalforsorgen - fra pressemeddelelse om den nye anstalt

Grønland har massiv mangel på fængselsbetjente. Den nye 400 millioner kroner dyre lukkede anstalt i Nuuk har 40 procent ubesatte stillinger og et tårnhøjt sygefravær. “Der skal findes en løsning nu,” siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup

Formanden for Dansk Fængselsforbund, Bo Yde Sørensen, har fået nok. For nylig besøgte han Grønland, hvor Rigsfællesskabets nyeste fængsel blev åbnet for få måneder siden, og han er stærkt bekymret over situationen for sine kolleger i Grønland.

Den spritnye anstalt i Nuuk til 400 millioner kroner er et topmoderne, lukket fængsel, men det er voldsomt underbemandet. Der skal være 49 betjente for at drive anstalten, men da Bo Yde Sørensen besøgte Nuuk, var der kun 35. Heraf var fem langtidssygemeldt og 22 var uerfarne elever.

”Den vagthavende havde ikke haft et års jubilæum som fængselsbetjent endnu,” siger Bo Yde Sørensen til ditOverblik.

Han fortæller om ansatte, der låser sig inde på kontoret, fordi de er bange på jobbet, og om et sygefravær, der er dobbelt så højt som i Danmark.

Ret til at afsone i Grønland

Situationen bliver ikke bedre af, at ny lovgivning tillader, at grønlandske fanger med forvaringsdomme, der i dag sidder på Anstalten i Herstedvester, har ret til at komme til Grønland og afsone i den nye anstalt. Det gælder f.eks. en forvaringsdømt grønlandsk mand, som er så farlig for sine omgivelser, at han skal mandsopdækkes af fem betjente, når han skal flyttes.

”Prøv at forestille dig, hvilket pres det lægger på sikkerheden? Jeg sad over for anstaltsbetjente, der havde åndenød og hjertebanken og lød forpustede, når de talte. Af stress og angst,” skriver fængselsformanden i et debatindlæg i Politiken.

Kriminalforsorgen har foreløbig forsøgt at løse problemet ved at sende en gruppe danske betjente til Grønland. Desuden er det planen, at betjente, der er gået på pension, skal tilbydes at komme til Grønland. Men selv om disse initiativer hilses velkommen af fængselsforbundet, kaldes de brandslukning. For det løser ikke det grundlæggende problem – at lønnen er alt for lav.

17.600 kroner om måneden

På Grønland får en fængselsbetjent en grundløn på 17.600 kroner om måneden. I Danmark er grundlønnen omkring 28.000 kroner. Fængselsforbundet mener, at lønnen i Grønland skal hæves med 4500 kroner for at komme op på et niveau, der svarer til det danske.

”Der er masser af ansøgere til stillingerne, men når de hører om lønnen til samtalerne, rejser de sig og går. Der er højkonjuktur på Grønland og derfor kan man få en bedre løn andre steder. Jeg talte med en, der fortalte, at han kunne få mere ved at stå i grillbaren på havnen i Nuuk,” fortæller Bo Yde Sørensen.

“Jeg talte med en, der fortalte, at han kunne få mere ved at stå i grillbaren på havnen i Nuuk”

Bo Yde Sørensen, formand, Dansk Fængselsforbund

Kan løses for fem millioner kroner

Ifølge fængselsforbundet vil det koste ca. fem millioner kroner årligt at hæve lønnen til et niveau, der svarer til det danske.

”Man er nødt til at bevilge de fem millioner kroner, hvis man vil løse problemet på Grønland. Vi kan ikke være andet bekendt,” siger Bo Yde Sørensen, som sendte et åbent brev om problemerne til justitsminister Nick Hækkerup (S) i september. Han har endnu intet hørt fra ministeren.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener, at der skal findes en løsning hurtigt:

”Det går selvfølgelig ikke, at vi har en situation, hvor der mangler så mange medarbejdere. Vi må finde en løsning, og vi må bl.a. se på, om retten til at blive flyttet til afsoning i Grønland, skal sættes i bero, indtil der er personale nok,” siger Peter Skaarup.