DF og støttepartier vil ændre socialt skæv kommuneskat

0
1853
Langeland er en af landets fattigste kommuner. Arkivfoto

Dansk Folkeparti har foreslået samme kommuneskat over hele landet, og regeringens støttepartier vil gøre op med den socialt skæve kommuneskat

Samme kommuneskat over hele landet. Det foreslog Dansk Folkeparti i september, og flere partier er nu på banen med ideer om, at ændre på kommuneskattesystemet. Regeringens støttepartier siger til Altinget, at der skal gøres op med den socialt skæve kommuneskat, og både Venstre og Socialdemokratiet er lydhøre overfor ideen.

I dag betaler borgerne i de fattigste kommuner langt mere i kommuneskat end de rigeste. Langeland Kommune, en af landets fattigste, har landets højeste skatteprocent på 27,8 procent. I Rudersdal i Nordsjælland, hvor borgerne hører til blandt landets rigeste, er kommuneskatten bare 22,5 procent.

DF har foreslået, at Folketinget fastsætter én skatteprocent, hvorefter pengene fordeles efter befolkningssammensætning. Dermed vil alle kommuner kunne tilbyde samme kvalitet i børnepasning, folkeskolen og ældreplejen, mener DF.

SF: Skævt billede

SF, Radikale og Enhedslisten er endnu ikke så præcise i deres model. Men budskabet er det samme:

“Det tegner et skævt billede, når man blandt andet på Lolland har store udfordringer med at levere den forudsatte kvalitet i den borgernære velfærd samtidig med, at man har landets næsthøjeste skattetryk,” siger SF’s kommunalordfører, Charlotte Broman Mølbæk, til Altinget.

“Det er bemærkelsesværdigt, at topskattediskussionen fylder så meget landspolitisk, men at vi samtidig godt kan acceptere, at der ligger en forskel i bundskatten på omkring fem procentpoint mellem den højest beskattede og den lavest beskattede kommune,” siger de radikales kommunalordfører Kathrine Olldag.

V og S åben for diskussion

Venstre og Socialdemokratiet er åben overfor en diskussion om kommuneskatten, når der skal forhandles en ny aftale på plads om den kommunale udligning.

”Det kan tyde på, at der er nogle forskelle på tværs af landet, som vi skal have kigget på. Og jeg kan have en begrundet mistanke om, at nogle af forskellene i skatteprocenterne er et tegn på, at vores kommunale udligningssystem ikke er tilstrækkeligt godt,” siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Altinget.

Venstres kommunalordfører Anni Mathiesen siger, at hun ”har bemærket forskellene i kommuneskatter” og at det bør” give regeringen stof til eftertanke”.