DF og EL i Region Midtjylland: Samme sprogkrav til alle udenlandske læger

0
2254
På nogle danske sygehus-afdelinger udgør antallet af udenlandske læger nu mere end halvdelen

Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver at alle udenlandske læger skal bestå samme danskprøve for at kunne arbejde på Region Midtjyllands sygehuse

Udenlandske læger, der arbejder på danske sygehuse, skal kunne bestå Danskprøve 3, der svarer til 9. klasses eksamen. Sådan er reglerne i dag for læger, der kommer fra lande udenfor EU, og sådan bør de også være for læger, der kommer fra andre EU-lande.

Det mener Dansk Folkeparti og Enhedslisten i Region Midtjylland. De to partier har rejst et fælles forslag om, at der skal gælde samme sprogkrav til udenlandske læger på regionens sygehuse, uanset om de er fra Polen eller Pakistan.

Læger fra EU og Norden får i dag automatisk autorisation, hvis de fremviser dokumentation for deres uddannelse. Men DF og Enhedslisten mener, at lægerne også skal kunne bestå en prøve i dansk.

”Der er flere afdelinger på sygehusene, hvor der nu er et flertal af udenlandske læger. Derfor er det ekstremt vigtigt for patientsikkerheden, at vi sikrer, at lægerne både kan kommunikere med patienterne og med hinanden,” siger Steen Thomsen, der er medlem af regionsrådet i Region Midtjylland for Dansk Folkeparti.

“Derfor er det ekstremt vigtigt for patientsikkerheden, at vi sikrer, at lægerne både kan kommunikere med patienterne og med hinanden”

Steen Thomsen, regionsrådsmedlem (DF), Region Midtjylland

Håber på bred opbakning

DF og Enhedslisten forsøgte i foråret at få vedtaget nationale regler for lægers danskkundskaber i Folketinget. Et flertal mente dog, at den slags er regionernes ansvar. Derfor har de to partier nu valgt at rejse forslaget i regionen.

I forvejen har DF i Region Midtjyllands budget for 2020 fået vedtaget en hensigtserklæring om, at det skal sikres, at nyansatte i regionen ”har tilstrækkelige danskkundskaber”.

”Det var en stor sejr for Dansk Folkeparti at vi fik det med i budgettet. Men det var kun en hensigtserklæring. Nu bliver det mere forpligtende, hvis dette forslag vedtages,” siger Steen Thomsen.

Han håber på bred opbakning til forslaget, som formentlig skal behandles på regionsrådsmødet 27. november.

”Hvis man skal tro på det, der blev sagt under forhandlingerne i Folketinget, burde det blive vedtaget. Men nu må vi se, om partierne i regionerne følger deres partier i Folketinget,” siger Steen Thomsen.