Brandsikkerhed sejler på plejehjem. DF vil have plan fra minister

0
1812
27 ud af 264 dødsofre for ildebrande i årene 2014 til 2017 var beboere på plejehjem. Arkivfoto

23 kommuner har været to år om svare på, hvad de vil gøre for at rette op på brandsikkerheden på deres plejehjem. DFs ældreordfører Karina Adsbøl stiller spørgsmål om sagen til boligministeren, der lover at stramme op

Mere end to år efter, at tre ældre beboere døde i en brand på et plejehjem på Djursland, er der stadig kommuner, der ikke har en plan for, hvordan de vil sikre brandsikkerheden på deres plejehjem.

Det får Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl til igen at rejse sagen overfor boligministeren. I den ugentlige spørgetid til ministrene onsdag, vil Karina Adsbøl have boligminister Kaare Dybvad (S) til at redegøre for, hvordan han vil sikre, at kommunerne lever op til lovgivningen.

Efter dødsbranden i august 2017 på Plejehjemmet Farsøhthus i Allingeåbro satte daværende boligminister Ole Birk Olesen en undersøgelse i gang. Han bad alle kommuner redegøre for brandsikkerheden på deres plejehjem.

Men fire kommuner svarede aldrig, og 19 af de kommuner, der svarede, at der var problemer med brandsikkerheden på nogle plejehjem, har endnu ikke svaret på, hvornår de vil gøre noget ved det. Det afslører en aktindsigt, som den nye Radio 4 har foretaget hos Boligstyrelsen.

”Det er utrolig alvorligt, og det handler om liv og død. Derfor mener jeg også, at ministeren er forpligtet til at følge op på kommunernes svar. Processen har været alt for langsommelig. Hvis kommunerne ikke får brandsikkerheden i orden, skal det medføre tvangsbøder eller lignende,” siger Karina Adsbøl til Radio 4.

“Hvis kommunerne ikke får brandsikkerheden i orden, skal det medføre tvangsbøder eller lignende”

Karina Adsbøl, ældreordfører (DF), til Radio 4.

Minister: Slut med dispensationer for brandsikkerhed

Plejehjemmet Farsøhthus, hvor tre ældre kvinder døde, havde ingen sprinkleranlæg, spisekøkkenet var indrettet i flugtgangen og flere påbud var ikke blevet fulgt.

Samtidig havde plejehjemmet fået dispensation fra brandsikkerhedsreglerne, fordi det lå ved siden af brandstationen. En dispensation, som kommunen siden har erkendt var en fejl.

Den efterfølgende undersøgelse fra Boligstyrelsen vist, at mange andre plejehjem har fået dispensation for brandsikkerheden, herunder kravet om sprinkleranlæg. Men boligminister Kaare Dybvad siger til Radio 4, at han vil stramme reglerne, så det ikke længere er muligt at få dispensation fra brandsikkerheden-.

”For brandkravene betyder det, at det med syvtommersøm bliver slået fast, at der ikke må dispenseres fra brandsikkerheden. Bestemmelsen forventes at træde i kraft den 1. januar 2020,” siger ministeren.

Hos Ældre Sagen er man bekymret over, at det går så langsomt med at rette op på brandsikkerheden:

”Det er som om, der skal en dødsbrand til i hver kommune, før der bliver gjort noget,” siger Nina Bruun, chefkonsulent i Ældre Sagen til Radio4.