Forskere tror mere på indvandrings-forskning, der bekræfter deres egne holdninger

0
3744
DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

Norsk studie viser, at forskere er mere skeptiske overfor videnskabelige resultater, når de går imod deres egen ideologiske holdninger. DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl opfordrer danske forskningsråd til at undersøge, hvordan situationen ser ud blandt danske forskere

Forskere er mere kritiske overfor forskningsresultater, der går imod deres egne synspunkter. Det viser et norsk studie, som det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Political Studies skriver om.

Studiet, som omtales i Weekendavisen, viser, at forskere er mere tilbøjelig til at tro på resultater, når de er politisk korrekte, end når de er mere upopulære, eksempelvis indvandringskritiske.

Studiet får Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til at opfordre danske forskningsråd til at undersøge, hvordan det ser ud i danske forskningsmiljøer.

”Det er nok ikke overraskende, at vi mennesker er tilbøjelige til at tro mere på ting, vi i forvejen er enige i. Men sådan skal det ikke være med forskning. Her skal det alene være resultatet, der tæller. Forskning skal være viden, ikke synspunkter. Derfor bør de danske forskningsråd kigge nærmere på det norske studie,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Politisk korrekte forskere

I det norske studie skulle forskerne vurdere kvaliteten af en opdigtet videnskabelig artikel om nordmændenes møde med nyankomne flygtninge. Alle fik samme beskrivelse af forsøget, men de blev præsenteret for to forskellige konklusioner. Den ene halvdele fik at vide, at forsøget viste, at nordmændene blev mere positive overfor indvandring. Den anden halvdel fik at vide, at de blev mere indvandrerskeptiske af mødet.

”Selv om studierne havde identiske design, kunne vi alligevel se, at studiets kvalitet og vigtighed blev vurderet mere positivt, hvis konklusionen var, at mødet gjorde folk mere positiv,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, Henning Finseraas, professor i statskundskab ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet, til Weekendavisen.

Avisen har interviewet to danske forskere om det norske studie. En af forskerne, Jakob v. H. Holtermann, der er lektor i retsfilosofi ved Københavns Universitet, kan godt genkende tendensen, selv om han påpeger forskningens evne til at korrigere sig selv.

”Der lader til at være en ideologisk bias på nogle af de her felter, som kan betyde, at folk, der kommer med højreorienterede synspunkter – eller som videnskabeligt nærmer sig konklusioner, der kan tages til indtægt af højrefløjen – skal over en højere barriere for at få deres forskning igennem,” siger Jakob v. H. Holtermann til Weekendavisen.

Messerschmidt: Kalder på en undersøgelse

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt har sammen med Liberal Alliances Henrik Dahl kritiseret især forskning i køn og indvandring for at være venstreorienteret og præget af politisk korrekthed. Messerschmidt har da også noteret sig det norske studie:

”Nyt studium viser, hvordan forskning i køns- og migrationstudier er skæv og ideologisk drevet. Som @SociologenHD og jeg har advaret imod. Det kalder på en undersøgelse af danske universiteter,” skriver DF-formanden.

Læs mere i Weekendavisen her