DF kræver svar om risiko ved kønsskifte-behandlinger til børn

0
4393
Hormonbehandlingen af børn, der ønsker at skifte køn, kan indebære en risiko for bl.a. hjertekarsygdomme, osteoporose, forhøjet kræftrisiko og blodpropper. Modelfoto

Dansk Folkeparti stiller spørgsmål til sundhedsministeren om brugen af kønsblokkere og hormonbehandlinger til børn og unge. ”Tvivlen må komme børnene til gode,” siger DFs sundhedsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

Hvor farligt er det for børn under 18 år at blive behandlet med pubertetsblokkere, der blokerer visse kønshormoner og dermed sætter puberten i stå?

Hvad siger Sundhedsstyrelsen til udenlandske advarsler om, at hormonbehandlingen af børn, der ønsker at skifte køn, kan indebære en risiko for hjertekarsygdomme, osteoporose, forhøjet kræftrisiko, blodpropper og ødelæggelse af seksuel lyst?

Det vil Dansk Folkeparti have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at svare på.

Ifølge det svenske sundhedstidsskrift Läkartidning standsede Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm sidste år brugen af hormonbehandlinger til børn under 16 år. Det skete med henvisning til, at behandlingerne kan være forbundet med en alvorlig sundhedsrisiko.

Læs: Sverige har strammet inn behandling til unge transpersoner. I Norge går vi motsatt vei

Ligeledes har en undersøgelse fra chefpsykiateren ved det finske Tampere Universitetshospital, Riittakerttu Kaltiala-Heino, i 2015 vist, at 75 procent af de unge, der var henvist til behandling for kønsidentitetsforstyrrelser på hospitalet, har været eller er i psykiatrisk behandling.

DF-ordfører: Risikerer at begå omsorgssvigt

Begge oplysninger sår ifølge DFs sundhedsordførere, Jens Henrik Thulesen Dahl, så meget tvivl om kønskiftebehandlingerne, at der er brug for en grundig sundhedsmæssig afklaring. Derfor kræver han nu, at sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen kommer på banen.

Jens Henrik Thulesen Dahl er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

”Hvis der er fagfolk, der er bekymrede, så må vi have det frem på bordet, så vi kan få en ordentlig og saglig diskussion af, om der er grund til denne bekymring. En ting er, hvad voksne beslutter at gøre ved deres krop. De må forventes at vide hvad de gør. Men når der er tale om børn, og hvis der er tvivl om de sundhedsmæssige konsekvenser, må tvivlen komme børnenes sundhed til gode. Ellers risikerer vi at begå et stort omsorgssvigt,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

“Vi risikerer at begå et stort omsorgssvigt”

Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

Dansk Regnbueråd: Nej til behandlinger af børn under 18 år

Den nye forening for homo- og transseksuelle, Dansk Regnbueråd, der er stiftet i protest mod LGBT+-bevægelsens kønsaktivistiske linje, har samme synspunkt. På deres hjemmeside skriver foreningen følgende om kønsskiftebehandlinger til børn:

“Ingen kirurgisk eller medicinsk behandling af børn under 18 år med pubertetsblokkere. Lad puberteten gå sin gang og så kan der konkluderes efterfølgende. Faren for fejldiagnoser er enorm og hverken medicin eller kirurgi er reversible. Børn skal have lov at gennemgå barndom og pubertet i fred for medicin og kirurgi – det er en menneskeret som ingen voksne og intet sundhedssystem må krænke”.

Læs: Policy Change Regarding Hormonal Treatment of Minors with Gender Dysphoria at Tema Barn – Astrid Lindgren Children’s Hospital

FAKTA: DF’S SPØRGSMÅL TIL SUNDHEDSMINISTEREN

DFs sundhedsordførere Jens Henrik Thulesen Dahl har stillet følgende spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke:

  • Vil ministeren oplyse om Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm stadig har standset hormonbehandlingen af børn under 16 år som det blev meldt ud i Läkartidningen i maj 2021 og vil ministeren oplyse hvordan Sundhedsstyrelsen stiller sig til den svenske beslutning, der skulle være affødt af dels bekymring for om børnene er i stand til at overskue konsekvenserne af behandlingen og dels betydelige bivirkninger forbundet med behandlingen som f.eks. hjertekarsygdomme, osteoporose, forhøjet kræftrisiko og blodpropper?”
  • Vil ministeren oplyse om der i Danmark er lavet en undersøgelse lig den som Riittakerttu Kaltiala-Heino, chefpsykiater ved Tampere Universitetshospital fik publiceret i 2015 (omtalt i Kristeligt Dagblad den 12. januar 2017) og som viste, at 75 procent af de unge, der var henvist til behandling for kønsidentitetsforstyrrelser på Tampere Universitetshospital havde været eller var i psykiatrisk behandling af andre årsager end kønsidentitetsforstyrrelsen eller om ministeren er bekendt med undersøgelse der på lignende vis kobler psykiatriske diagnoser med kønsidentitetsforstyrrelser?