Forsker: Kommuneskatten er uretfærdig – indfør samme skat i hele landet

0
2663
Arkivfoto

Afskaf kommuneskatten og lav en ligestillingsreform, så borgere over hele landet kommer til at betale samme skat og får samme service. Det foreslår den tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen. DF har slået til lyd for samme model

Samme skatteprocent over hele landet. Det har Dansk Folkeparti foreslået både før og under forhandlingerne om en reform af det kommunale udligningssystem. Forslaget er gang på gang blevet skudt ned af de fleste andre partier og diverse kommentatorer.

Men nu er en forsker ude med præcis samme melding. Det er Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og medforfatter til bogen ”Kommunalt folkestyre”.

I et længere debatindlæg på Altinget.dk slår han til lyd for at lave en ligestillingsreform med samme kommuneskat i stedet for at lappe på udligningsreformen. Hans budskab er at det nuværende system er møguretfærdigt. Det betyder, at borgerne i kommuner, hvor de samlede indkomster er høje, betaler mindst i kommuneskat, mens borgere i kommuner med lave indkomster betaler mest.

Bedst illustreret med forskellen på Langeland og Gentofte. Langelands borgere tjener i gennemsnit 20 procent mindre end landsgennemsnittet men må betale landets højeste kommuneskat på 27,8 procent. Omvendt tjener Gentoftes borgere 80 procent mere end landsgennemsnittet. Men de slipper med en kommuneskat på 22,8 procent – en af landets laveste.

Lige vilkår forudsætter samme kommuneskat

Udligningssystemet skal udligne forskellene, men kommunerne har langt fra lige vilkår. Samtidig er det reelt en illusion at betragte kommuneskatten som en del af det kommunale selvstyre, konstatere Oluf Jørgensen. For skatteloft og den årlige kommune-aftale mellem regeringen og KL giver kun begrænsede muligheder for at flytte på skatten.

På den baggrund konkluderer Oluf Jørgensen i Altinget:

”Lige vilkår for borgerne og kommunerne i alle dele af landet forudsætter samme skatteprocent. Et par, der til sammen har en årlig indkomst på en million kroner, burde betale samme indkomstskat, uanset om de bor på Frederiksberg eller på Lolland. Det er meget besynderligt og asocialt, at skatten skal være flere tusinde kroner højere om måneden i kommuner, hvor borgerne har de laveste indkomster”.

”Lige vilkår for borgerne og kommunerne i alle dele af landet forudsætter samme skatteprocent”

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus, til Altinget

Dansk Folkeparti har foreslået en model a la regionerne, der får tildelt et beløb fra staten ud fra objektive udgiftsbehov. Samme model foreslår Oluf Jørgensen. I stedet for igen-igen at justere på udligningsmodellen, hvilket ikke vil fjerne de grundlæggende ulige vilkår, så ønsker Oluf Jørgensen hvad han kalder en ligestillingsreform.:

”… der afskaffer kommuneskatten og giver kommunerne lige vilkår for løsning af kommunale opgaver og forudsigelige rammer for den kommunale økonomi. Fordelingen af skattekroner til kommunerne bør ske på grundlag af objektive udgiftskriterier, der bygger på solid faglig indsigt om faktorer, der påvirker udgifterne til de forskellige kommunale opgaver”.

Oluf Jørgensens indlæg på Altinget.dk kan læses her:

Forsker: Lav en ligestillingsreform frem for at lappe udligningssystemet

DFs forslag om en ny model kan læses i denne artikel:

DF: Regerings-udspil om udligning er en lappeløsning