Hvad sker der, Sverige: Våbeneksport til Tyrkiet sætter rekord

0
2800
Den tyrkiske hær affyrer kanoner mod det syriske regime i nærheden af ​​Saraqib i den nordvestlige Idlib-provins tidligere på ugen. Foto af Abdulwajed HAJ ESTEIFI / AFP

Mens Finland og Norge stopper for al salg af militærudrustning til Tyrkiet, sætter den svenske våbeneksport rekord. Det skal ikke bruges til krig, siger ansvarlig minister

Tyrkiets militære eventyr i Syrien og Libyen får Norge og Finland til at stoppe eksporten af militærudstyr helt. Den slags overvejelser deler svenskerne, der har Nordens største militære produktion, ikke. Her firedobledes eksporten til Tyrkiet af våben og militærudstyr til 300 millioner svenske kroner i 2018 fra 2017.

Der er ikke nye tal fra 2019 og den svenske eksport i 2018 var dermed den højeste siden 2000. Denne særlige svenske eksportsucces vækker en del debat i Sverige i lyset af nordmændenes og finnernes beslutning. Ifølge svenske medier omfatter elektronisk udstyr, panserudstyr, software og teknisk assistance.

Den svenske justitsminister Morgan Johansson afviser kritikken. Han genbruger et klassisk svensk argument og siger, at den svenske eksport ikke omfatter våben eller andet, der direkte kan bruges i kamp. Han forholder sig ikke til, at en hær skal bruge meget mere end våben for at føre en offensiv.

Stop med virkning

Den norske eksport var i 2018 på godt 40 millioner norske kroner. Et lille beløb, men til gengæld var der næsten kun tale om våben og ammunition, der direkte kan bruges i Tyrkiets krigsindsats. Finland stoppede helt for alle nye eksporttilladelser lige inden jul.
Den finske beslutning skal allerede have haft en virkning på tyrkisk militær. Inden stoppet var Tyrkiet den største eksportkunde til finsk militærudrustning. Præcise tal kendes ikke, men salget bliver i finske medier anslået til et større, trecifret millionbeløb i kroner.

Det er ikke kendt, hvor stor den danske eksport af militært udstyr til Tyrkiet er. Den nuværende regering ville ikke give detaljer om salget, da en række politikere senest spurgte til sagen i efteråret.