Folketinget gav statsborgerskab til otte personer, der blev fremmedkrigere

0
5237
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Otte ud af ti Syriens-jihadister, der har fået frataget deres statsborgerskab, fik tildelt statsborgerskabet af et folketingsflertal. Det viser et svar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Peter Skaarup (DF)

Otte ud af 10 Syriens-jihadister, som har fået frataget deres statsborgerskab, fordi de rejste til Syrien for at kæmpe for bl.a. Islamisk Stat, er personer med udenlandsk baggrund, som Folketinget tidligere har givet statsborgerskab.

Det fremgår af et svar til Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup fra udlændinge-og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Peter Skaarup havde stillet spørgsmål om Syrienskrigerne til ministeren, efter at Tesfaye i et interview med Berlingske i februar oplyste, at en ny hastelov fra 2019 om inddragelse af Syrienskrigeres statsborgerskab, foreløbig har betydet, at 10 personer har fået frataget deres statsborgerskab.

“Jeg kan oplyse, at otte af de ti personer, som omtales i artiklen, har fået dansk indfødsret som bipersoner ved naturalisation ved lov,” skriver Mattias Tesfaye i svaret til Skaarup.

At de har fået indfødsret som biperson betyder, at de er børn af udenlandske forældre, der har fået tildelt statsborgerskab.

Peter Skaarup spurgte samtidig, om Socialdemokratiet var med til at stemme for, da de otte Syrienskrigere fik deres statsborgerskab. Hertil svarer Mattias Tesfaye:

“Bl.a. Socialdemokratiet stemte for de lovforslag, hvorefter de pågældende blev meddelt dansk indfødsret som bipersoner”.

Skaarup: Ekstremt provokerende

Svaret provokerer Peter Skaarup. Han mener, at det viser, at der er langt fra den socialdemokratiske regerings hårde udtalelser om bl.a. IS-krigere, og så til den faktiske politik, som Socialdemokratiet har ført.

“Det er ekstremt provokerende at se Socialdemokratiet komme med store meldinger om islamistiske terrorister, når det viser sig, at det var dem selv der gav otte ud af de ti statsborgerskab. Det var med Socialdemokratiets egne stemmer,” siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

I interviewet med Mattias Tesfaye i Berlingske, citeres ministeren for at sige at “det afgørende for mig er, at jeg kan tage i Rødovre Centrum uden at møde de her fremmedkrigere”. Men set fra Skaarup og Dansk Folkepartis side er Socialdemokratiet medskyldige i, at Danmark har givet statsborgerskab til personer, som senere springer ud som terrorister.

“Jeg håber, at Socialdemokratiet inderligt fortryder deres landsskadelige politik, der har ført terrorister til Danmark og ovenikøbet givet dem statsborgerskab. Det er den primære grund til at vi i Dansk Folkeparti altid har stemt imod at give alle mulige udlændinge statsborgerskab,” siger Peter Skaarup.

Fem klager undervejs

I følge ministeren har ingen af de 10 syrienskrigere, der har mistet statsborgerskabet, i øvrigt formået at rejse tilbage til Danmark, hvilket får ministeren til at kalde loven en succes. Den første, der mistede statsborgerskabet, klagede over afgørelsen, men han har ifølge Berlingske nu opgivet at få sit statsborgerskab igen. Fem andre har også indklaget afgørelsen. Ingen af disse sager er endnu afgjort.

Selv om sagerne ikke er afgjort mener Mattias Tesfaye ikke, det er for tidligt at kalde loven en succes.

“Det er klart, hvis dommeren i en konkret sag i landsretten beslutter sig for, at den afgørelse, vi har truffet i Udlændingeministeriet, er forkert, så må vi bøje os for det. Men indtil der er en dommer, der siger det, så betragter jeg alle afgørelser som gyldige, ordentlige og lovlige,” siger ministeren til Berlingske.

Læs også:

Skaarup: Regeringen taler med to tunger om Syrienskrigerne