DF vil have EU-topmøde om udvisning af kriminelle EU-borgere

0
1545
Morten Messerschmidt kalder det en totalt falliterklæring, at Europa-Parlamentet selv betaler for at få bragt interviews med danske parlamentarikere. Foto: Carsten Lundager

Mindst 81 borgere fra andre EU-lande sidder i danske fængsler. Dansk Folkeparti vil have regeringen til at lægge pres på de andre EU-lande for at hjemtage egne borgere til afsoning

De er dømt for kriminalitet i Danmark og skal udvises til afsoning i deres hjemland. Alligevel sidder mindst 81 EU-borgere i danske fængsler, fordi det ikke er lykkedes at lave en aftale om overførsel til et fængsel i hjemlandet.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet til Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt.

Helt uacceptabelt, mener DF-næstformanden. Derfor vil DF nu have regeringen til at lægge pres på de andre EU-lande til at hjemtage dømte borgere. DF foreslår, at Danmark rejser sagen på et EU-topmøde.

”Mange EU-lande nægter stadig at tage deres egne borgere hjem til afsoning. Det er helt kuk, at de skal belaste det dansk fængselsvæsen og skatteydere. Derfor kræver DF at regeringen indkalder til EU topmøde om problemet,” skriver Morten Messerschmidt på Twitter.

Rumænien, Polen, Litauen og Letland topper listen over lande, som har dømte borgere siddende i danske fængsler. Men også lande som Holland, Spanien, Portugal og Kroatien har flere med på listen.

Morten Messerschmidt på Twitter.

Messerschmidt: Helt grotesk

Ifølge BT kan listen i virkeligheden være længere. Den tæller kun udvisningsdømte, men alle, der har fået mere end fire en halv måneds fængsel, skal i følge reglerne som udgangspunkt afsone i hjemlandet. Derfor er det samlede tal efter alt at dømme højere,

”Det er helt grotesk, at man har en aftale, der skulle sikre, at de afsonede i hjemlandet, men hvor deres hjemland ikke vil tage imod dem. Derfor siger vi også, at regeringen må tage dette her op på allerhøjeste niveau i EU på en regeringskonference,” siger Morten Messerschmidt til BT.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver i et svar, at han også finder det utilfredsstillende. Han oplyser, at regeringen arbejder på at gøre det mindre attraktivt at sidde i danske fængsler, bl.a. ved at fjerne muligheden for at udvisningsdømte kan prøveløslades.

Ifølge Justitsministeriet er der flere ting, der vanskeliggør hjemsendelsen af EU-borgere til afsoning. De indsatte skal ofte give samtykke, og det skal indgå i vurderingen, hvor muligheden for rehabilitering er bedst.

Desuden skal fængslerne leve op til en europæisk minimumsstandard, hvilket har været et problem i forhold til Rumænien. Dansk Folkeparti har på den baggrund rejst et beslutningsforslag om, at Danmark skal stoppe udbetalingen af børne- og unge ydelser til EU-borgere, der arbejder i Danmark, hvis deres hjemland ikke tager imod egne borgere dømt for kriminalitet.

Læs også:

DF: Ingen børnepenge til rumænere, hvis Rumænien ikke tager imod egne kriminelle